Висшата лига на Англия повдигна обвинения на действащия шампион Манчестър Сити в нарушение на финансовите правила.

Обвиненията идват след продължило четири години разследване, в което са разглеждани финансовите резултати от идването на новите арабски собственици през 2008-а, до края на сезон 2018/2019.

В официалното си съобщение от Висшата лига казват, че Манчестър Сити не е предоставил коректни данни за реалното си финансово състояние, включващо приходите и разходите на клуба.

Сред нарушенията са грешни данни за мениджърски заплати и комисионни към агентите на играчите. Също така "финансовият феърплей" на УЕФА, правилата на Висшата лига за устойчивост, както и правилата на лигата за печалбите и харчовете.

Цялото разследване е проведено от независима комисия, а регистрираните нарушения са над 100.

Нещата изглеждат доста притеснителни за Сити, защото по примера на италианския гранд Ювентус, на "гражданите" могат да бъдат отнети точки, а дори съществува вероятността за изхвърляне от елита.

През 2020-а Манчестър Сити бе изхвърлен от участие в европейските клубни турнири заради грубо нарушаване на правилата на УЕФА за "финансов феърплей", но впоследствие клубът обжалва решението, което Спортният арбитаж в Лозана отмени.

Тепърва обвиненията на Висшата лига ще трябва да бъдат доказани, но според медиите в Англия, разследването е довело до ясни и категорични доказателства, след които за Сити ще бъде доста трудно да се измъкне от ситуацията.