Още един съдийски скандал избуява в европейския футбол, след като в сряда Антъни Тейлър създаде такъв на финала на Лига Европа. Тогава английският съдия взе спорни решения, въпреки че оценката от експертите на УЕФА е, че се е справил отлично. Тифозите на Рома го атакуваха на летището в Будапеща, бесни от загубата, а треньорът на тима Жозе Моуриньо открито го посочи като виновник за нея.

Но сега скандалът се очертава да е още по-сериозен.

Реферът Шимон Марчиняк от Полша е определен да свири финала в Шампионската лига на 10 юни между Манчестър Сити и Интер в Истанбул, но това може би ще се промени. Вероятно е арбитърът да бъде "отзовен" от наряда, след като новините в родината му са, че е участвал в събрание на политическа организация с открито крайно десни възгледи.

Марчиняк дори е изнесъл реч на събитието в понеделник, на което е присъствал и популярният в страната политик Славомир Менцен. Той е лидер на Партията на конфередацията, която има за слоган "Ние сме срещу евреите, гейовете, абортите и Европейския съюз".

Събранието на 29 май е било придружено с присъствието на популярни лица от крайнодесния, радикален политически фон в Полша. Някои от тях са известни и в Европа. Присъствието на 42-годишния Марчиняк там е доказано със снимки и видеа в полските медии.

"УЕФА е наясно с обвиненията към Шимон Марчиняк и разследва случилото се. Очакваме спешно обяснение от рефера в рамките на 72 часа - написаха от централата в четвъртък вечерта. - Официално становище ще има съвсем скоро."

Неофициално, представител на централата е обявил пред британските медии, че съдията почти сигурно губи правото да свири финала в Истанбул заради случилото се и участието в политическата сбирка.

42-годишният Марчиняк е считан за един от най-добрите в професията, като свири и финала на Мондиал 2022 между Франция и Аржентина през декември.

Тогава смело отсъди три дузпи (2 за "петлите" и 1 за южноамериканците), а представянето му бе оценено като "добро", с оглед на огромните емоции, страсти и напрежение, на което бе поставен и от двата отбора.