ФИФА може да изхвърли шефа на испанската федерация Луис Рубиалес за 15 години от футбола.

Това твърди днес английският вестник "Дейли Мейл", като се позовава на източник в световната централа. Испанските медии публикуваха информацията, като предпазливо добавят, че е възможно санкцията да не е чак толкова сурова.

Но се очаква Рубиалес да бъде наказан за поне 5 г., след като скандалът около неговата целувка по устата на Джени Хермосо, футболистка от националния тим на Испания, се превърна в тема №1.

И с ефекта на снежна топка ще помете изглежда кариерата на футболния бос.

Рубиалес целуна Хермосо на подиума на награждаването след триумфа на дамската Ла Фурия срещу Англия на финала на Мондиала прези 10 дни (1:0). И настана лавина от критики, протести по стадиони и площади...

А босът на федерацията е най-обсъжданата и критикувана личност в страната.

В събота ФИФА отстрани временно Рубиалес, докато тече разследване. В понеделник вечер испанската федерация съобщи, че нейните регионални ръководители са поискали в писмо оставката на боса.

Въпросът отдавна не е само спортен, като медиите преследват Луис и членовете на семейството му и пред домовете им, за да ги снимат или да изкопчат няколко думи. Майката на Рубиалес обяви гладна стачка и се затвори в църква, протестирайки срещу терора, на който е подложена.

В Мадрид протестите продължават вече няколко дни, като има банери като "Мъжки шовинизиъм в Испания", както и такива срещу политици. Но най-вече - срещу Рубиалес. Именно този термин за мъжкия шовинизъм използва Йоланда Диас, министър на труда и социалните грижи, която бе гост в телевизионно студио и призова футболния бос да се оттегли.

Темата измести от първите места в новините в Испания войната в Украйна, както и всичко, което се случва в икономиката или политиката на страната.