Десетки състезателки от женския национален отбор на Испания по футбол заявиха, че няма да играят мачове за страната, докато шефът на футболната федерация Луис Рубиалес не бъде отстранен от поста си заради скандала с целувката с Джени Ермосо.

Рубиалес отказа да напусне по-рано, предизвиквайки възмущение сред играчите и цялата общественост, които заклеймиха действията му като неприемливо сексистко поведение за целувката по устните на Ермосо по време на награждаването за титлата на Испания.

Общо 56 играчи, включително Ермосо и всички от 23-те състезателки, спечелили световната купа, подписаха съвместно изявление, изпратено чрез техния синдикат ФУТПРО, изискващо отстраняването на Рубиалес.

В изявлението на испанките са наместени и думи на потърпевшата Ермосо: "Искам да изясня, че в нито един момент не съм давала съгласие за целувката. Не толерирам мнението ми да бъде поставяно под съмнение, още по-малко с измислени думи, които не съм казвала".

След това подписаното от 23-те националки писмо продължава:" След всичко, което се случи на награждаването на Световното първенство, искаме да изразим становище, че всички, които подписват, няма да играят за националния отбор под това ръководство".

По-рано днес президентът на федерацията даде пресконференция, на която бе категоричен, че няма да напусне, тъй като под негово ръководство испанският футбол бележи големи успехи.

Освен това той използва като довод това, че Ермосо не се е оплакала публично от целувката.