Версията, че отвлеченият баща на звездата на Ливърпул Луис Диас е във Венецуела, става все по-вероятна, а властите я смятат за почти сигурна.

Припомняме, в нощта на събота срещу неделя, родителите на Диас бяха отвлечени в родния му град Баранкас, като след специална акция на полицията, неговата майка бе освободена.

Имаше версия, че часове по-късно и баща му е бил освободен, но след това властите отрекоха и дори предложиха солидно възнаграждение за всяка информация, свързана със случая, докато самият играч бе посъветван лично от президената на Колумбия, да си стои в Ливърпул, където към момента е най-безопасно за него.

Една от основните версии бе, че бащата на Луис Диас вече е прекаран от похитителите през границата с Венецуела, която се намира недалеч от Баранкас.

Макар властите да задействаха план "Кандадо" с блокирането на града и граничните райони, то подозренията са, че е твърде късно, защото бащата вече е на територията на Венецуела, а това вече превръща скандала в международен.

В акцията участват 500 колумбийски полицаи и военни, в случая е въвлечен лично президентът на страната Густаво Петро, като призивите към него са да използва добрите си контакти в съседна Венецуела, за да бъде намерен изход от кризата.

Ръководителят на операцията по търсенето на бащата на Диас - Луис Веласко, който е и вътрешен министър на страната заяви:

"Блокирали сме пътищата, всички входове и изходи на Баранкас, както и пътищата към границата. Мобилизирали сме достатъчно хора, но добре знаем как действат похитителите тук, да крият отвлечените в друга страна е далеч по-лесно.

Така те ни оставят почти без изход от ситауцията, а Венецуела рядко се заема с подобни случаи, особено за престъпление на наша територия. Прави всичко възможно той да не премине границата, а ако вече е от другата страна, то ще очакваме решителната намеса на нашия президент".