Скандалите в американския лагер след световното първенство продължават, след като нови детайли разкриха, че доносът срещу селекционера Грег Берхалтер за домашно насилие е "подаден" от майката на една от звездите в тима.

Историята вече излиза извън спортната тематика, а "ваденето на кирливи ризи" си има съвсем личен мотив.

Берхалтер е обвинен и разследван, че е нанасял побои на съпругата си Росалин ... преди 31 години. Самият треньор призна в официално обръщение, че е ритнал жената след разправия в бар, като и двамата са употребили алкохол преди това и са се скарали.

Всичко това се е случило през 1991-ва, а наскоро Грег и Росалинд празнуваха 25 години от сватбата си, като изглеждат щастливо семейство.

Но историята изведнъж изплува, както напоследък често изплуват обвинения, далеч, далеч назад в миналото - и то не само в спорта, а най-вече в шоубизнеса зад Океана.

Майката на играча на Борусия Дортмунд Джовани Рейна - Даниеле, призна пред медиите в САЩ, че тя е подала сигнала за домашното насилие срещу селекционера. Тя е потърсила лично Ърни Стюърт, спортния директор на федерацията по футбол (сокър, ако питате мнозинството американци, все още). И му е разказала в детайли какво се е случило през 1991-ва.

Самата Даниеле Рейна знае за това от Росалинд, с която са били в една стая като съотборнички в женския национален тим на Щатите по онова време. Според майката на Джио Рейна, атакуваната тогава жена е била в депресия с месеци, не е искала да търси полиция и е нямала сили да се раздели с Грег.

"Дълго опитвах да преглътна и забравя онази история. Знам колко трудно бе на Росалинд и как преодоля травмата - обяснява пред медиите днес Даниеле Рейна. - Но след случилото се със сина ми по време на световното първенство реших, че всички в страната и по света трябва да знаят какъв човек е националният треньор по футбол."

Embed from Getty Images

А случилото се е следното:

В дните преди заминаването за Мондиал 2022 Берхалтер говори пред футболни хора и треньори от цялата страна на среща в Колорадо. И между другото споменава, че "един футболист е показал много ниско ниво не само на терена, но и извън него, разочаровайки всички свои съотборници и треньорския щаб". Не споменава име.

Но след края на участието на Щатите, в публикация в социалните мрежи Джио Рейна, една от звездите, който бе твърда резерва в Катар, написа, че селекционерът му е казал още на старта на лагера за турнира - ще имаш периферна роля, няма да се разчита много на теб. Очевидно това е човекът, разочаровал Берхалтер.

Така и стана, Рейна почти не игра, а сега майка му пуска донос срещу националния треньор, който е посегнал на жена си след разправия преди 31 години. Нещата стават леко куриозни, доста сложни за обяснение и ... очевидно пренесени изцяло на лична основа.

Снимка: Getty Images