Страховитият четвъртфинал, преминал няколко пъти границите на футболна битка, между Аржентина и Нидерландия, нямаше как да завърши миролюбиво.

Дузпите пратиха на полуфинал Лео Меси и компания, но не и преди на няколко пъти отборите да се спречкат на терена, да бъдат разменени множество обиди, провокации и ругатни.

Равносметката е 16 жълти и един червен картон (на Дензел Дъмфрис след края на дузпите, ако не сте го видяли), както и грозни сцени в зоната до тъчлинията и в тунела по пътя към съблекалните.

Аржентинците празнуваха в лицето на съперника, триейки сол в раната на съсипаните "оранжеви", които се върнаха от 0:2 до 2:2 в последните минути, само за да загубят при дузпите. Именно тогава Дъмфрис е ударил съперник - нещо, което камерите така и не уловиха.

Лео Меси, който обичайно е далеч от скандалния имидж и такива сцени, този път се замеси сериозно и не сдържа адреналина и гнева пред камерата на аржентинската телевизия още на терена. И оплю треньора на съперника, както и рефера от Испания Матеу Лаос, с когото си имат стари закачки от времената на десетката в Барселона.

Снимка: AP/БТА

Първо аржентинският капитан два пъти направи жестове с ръце на ушите към Луис ван Гаал и видимо говореше нелицеприятни неща, сочейки към наставника на Нидерландия.

Оказва се - това е заради думите на ветерана сред треньорите на Мондиала отпреди мача, че "Лео не си дава много зор на терена, когато топката не е в него", а и заради неща, случили се в разгара на четвъртфинала.

"Те не спряха да ни провокират - каза Меси. Въпреки че бе видно - провокации идваха и от двете страни, а аржентинците са дипломирани в това отношение. - Влезе този номер 19 (Вегхорст, автор и на двата гола за нидерландците), който не спря да ни предизвиква от първата секунда на игрището. Това е футболът, който Ван Гаал иска те да играят.

Да, опитаха и друго - ритаха добре топката от защитата към централния нападател. Това е футбол. Ван Гаал говори доста преди мача, сега също вероятно ще има какво да каже. Ние сме на полуфинал, той си отива у дома.

Съдията... Знаехме какво да очакваме. Знаем кой е Лаос. ФИФА трябва да направи нещо, такъв рефер не може да ръководи мачове от такова значение. Ако кажа повече, ще ме накажат."

Секунди по-късно камерите и микрофоните уловиха гневния Лео, който изкрещя в лицето на същия Вегхорст: "Какво гледаш, глупак!?", минавайки покрай него на излизане от терена.

В тунела към съблекалните играчи от двата отбора са се сдърпали, но там има твърде много охрана и официални лица, за да се сбият.

"Чао", написа иронично аржентинският "Оле", на фона на снимка на играчите от албиселесте, тичащи в еуфория покрай съсипаните съперници.

Изобщо - нерви, неспортсменски подхвърляния и мръсни номера белязаха този четвъртфинал, но това не е неочаквано.

И за двата отбора новата история е пълна с такива елиминационни мачове. Само припомняме Нидерландия - Португалия от 2006-а, наречен Битката за Нюрнберг - оказа се, че снощният двубой е надминат по жълти и червени картони на Мондиал именно само от въпросната футболна война преди 16 години.