Сан Марино влиза във футболна седмица на истината. И не, защото го чакат плейофи за класиране на Евро 2024, а тъй като се задава най-удобната възможност да бъде счупена прокобата и най-дългата серия без победа на национален отбор на планетата да спре.

Това е поредица, стартирала през април 2004-а, когато малката държавица с 33-хилядно население би с 1:0 Лихтенщайн.

Това е и единственият успех на националния тим, който спокойно може да не се срамува, когато го наричат "футболно джудже".

От тогава минаха две декади, а Сан Марино изигра 99 официални мача и десетина непризнати от ФИФА, без да достигне до триумфа. Още по-впечатляващо е, че едва пет пъти за тези срещи тимът стигна до реми и не загуби.

Това обаче вероятно ще се промени през тази седмица, когато съставът на треньора Фабрицио Константини ще излезе в две поредни контроли срещу един и същ противник - Сейнт Китс и Невис. При това - като домакин. Мачовете са на 20 и 24 март.

Ще си кажете - не може да има по-удобен съперник, отколкото този от карибското островче. То има население от 50-ина хиляди, така че в това отношение превъзхожда домакините на двата мача.

А и още един фактор, заради който Сейнт Китс и Невис не бива да бъде подценяван. Той печели много по-често от Сан Марино! Даже за последно нанесе поражение като гост на Сан Маартен през октомври с 3:2.

И все пак, с домакинския фактор зад гърба си, както и окуражен от видимия прогрес в последните месеци, най-слабият като резултати национален отбор в света има право да мечтае за историческа седмица.

В последните евроквалификации Сан Марино бе на 20 минути от реми с Дания, но падна с 1:2, а със същия резултат отстъпи на Финландия.

През 2022-ра пък бяха последните ремита в статистиката - срещу Санта Лусия и Сейшелските острови. Сега противникът е от сходна класа и надеждите са, че прокобата ще падне.