Роберто Манчини е подал оставка като треньор на националния отбор на Италия. Местната легенда прекара пет години на селекционерския пост, като изведе страната до европейския връх през 2021 година, но пък същевременно не успя да класира "скуадра адзура" за последното световно първенство в Катар.

Преди това италианците не се класираха и за шампионата на планетата в Русия преди 4 години, като именно след този неуспех Манчини се нагърби със селекционерската длъжност.

Под негово ръководство Италия записа 37 поредни мача без загуба в периода октомври 2018 - октомври 2021, поставяйки рекорд в международния футбол. Освен това селекцията се представяше силно и в Лигата на нациите, където записа две трети места.

"Значима страница от исторята на "адзурите", която започна през 2018 година и завърши с финалите в Лигата на нациите през 2023 година, приключва. С оглед на важните предстоящи събития - квалификациите за Евро 2024, в следващите няколк дни ще обявим името на новия треньор", написаха от италианската федерация.

Раздялата с Манчини идва само няколко дни, след като бившият нападател получи още отговорности и се бе заел с отборите до 21 и 20 години на Италия, за да може да интегрира повече младоци в представитления тим

Следващите двубои на "скуадрата" са през септември - срещу Северна Македония и Украйна в евроквалификациите.

Равносметката на Манчини е 61 мача начело на Италия - 37 победи, 15 равенства и 9 загуби.