Легендарният Сяк Сварт, наричан Мистър Аякс за ролята си в клуба като играч през 70-те в славния тим с Йохан Кройф, както и шеф, и почетен президент в последните години, разби от критики настоящия тим.

Той пък бе разнебитен в неделното дерби като гост на големия враг Фейенорд с 0:6, което е нова ниска точка от сезона на колоса.

Това се оказа най-тежко поражение от 97 години за славната червено-бяла футболна институция на Нидерландия. И най-кошмарно поражение в дербито от 1964-а.

Тимът от Амстердам е шести в класирането с едва 45 точки, на 33 зад лидера ПСВ, като ще трябва да потруди сериозно, за да се добере до европейска квота.

"Писна ми - категоричен бе Сварт, който участва в радиопредаване на местна станция в Амстердам. - Отказвам да приема тези играчи за играчи на Аякс. Не знам как те носят емблемата, как се чувстват с нея на екипа...

Пълна безотговорност, липса на отношение, а и на талант. Това не е нашият Аякс."

Същевременно треньорът Джони вант Шип призова клубът да предприеме драстични мерки през лятото на всякакво ниво, защото Аякс "е застрашен да загуби своята идентичност".

"Няма никакво значение дали ще ме уволнят още днес, аз съм готов и сам да напусна, защото се срамувам от този мач - каза наставникът, също голям любимец на агитката от годините като играч. - Ние отстъпвахме във всяко отношение. Физически бяхме трагични, нямахме желание и Фейенорд ни надигра тотално.

Не виждам накъде отиваме като отбор, а и като клуб. Нищо не е наред от върха до дъното, нито в първия тим, нито в академията, нито в офисите."

Всъщност Вант Шип е временен треньор, след като през октомври бяха уволнени и наставникът Морис Стийн, и спортният директор Свен Мислинтат. А техните трансфери са тези, върху които бе изграден съставът за сезона.

Той е пълен провал, а в добавка клубът се тресе от скандал с изпълнителния директор в оставка Алекс Крос, който ще бъде съден от шефовете на Аякс заради машинации с акции на гранда.

Нищо не е наред при най-славния тим на Нидерландия, който е и четирикратен европейски шампион.