Измина само един кръг след започването на пролетния дял на българския футболен шампионат, но темата със съдийството вече е сред най-актуалните в устите на треньорите и в медийното пространство.

Има основания за подобно нещо. Изиграха се 7 мача, а в повечето от тях имаше груби съдийски грешки, които в някои от случаите повлияха пряко на резултата, в други не толкова.

Славия и ЦСКА бяха двата отбора с най-големи претенции към съдийството след загубите, които инкасираха през уикенда.

Грешно отсъдени засади и нарушения обаче имаше в почти всички мачове. Това не е нещо ново в родния шампионат.

Възниква важен въпрос. Толкова ли си могат съдиите или са подлагани под натиск?

"Тези въпросни съдии трябва да бъдат изключително отговорни и да помагат футболът да се развива, а не да му пречат. Има инструктаж и се свири по начин, който устройва определени хора.

Пресен пример е нашият мач във Варна. Главният рефер (Стефан Апостолов - б.р.) и онова ниско момче отсреща (визира един от двамата странични съдии) не позволиха да играем. Рискува се здравето на футболистите. Това са безотговорни хора.", заяви треньорът на ЦСКА Любослав Пенев.

Загорчич от своя страна бе по-мек и си пожела грешките да не са нарочни, а от невнимание.

 Но да си припомним съмнителните отсъждания в първия кръг:

1. Спорно отсъдена засада при гол на Клаудиу Кешеру за Лудогорец срещу Верея в 70-та минута.

2. Ритник без топка на Юно Кононго от Черно море срещу Рубен Пинто не бе санкциониран.

3. Нередовен гол на "моряците" след грешно отсъдено нарушение за игра с ръка на Евандро, а след това неотсъдена засада при центрирането към Аристоте Ндонгала довело до попадението.

4. Неотсъдено нарушение за Ботев (Пловдив) срещу Славия за игра с ръка на Тейнур Марем, който спря центриране на Антон Карачанаков. Не е ясно дали защитникът бе в наказателното поле, но фаул така или иначе не бе свирен.

5. Червен картон за вратаря на Славия Емануеле Джерия, който излезе и връхлетя върху Антонио Вутов, но категорично игра с топката.

6. Съдията на Ботев - Славия Георги Давидов даде 6 минути минимално добавено време и свири за край на четвъртата минута и 25 секунди.

7. Недаден жълт картон на Хали Тиам от Левски срещу Локомотив (Пловдив) за много грубо влизане на шпагат в гръб срещу Анте Аралица.

8. Нередовен гол на Левски за 1:1 при засада на Давид Яблонски, която не бе отсъдена.