Дербито между Интер и Наполи (1:0) в сряда сериозно разтърси италианския футбол, а шефовете на Лигата обмислят временно прекратяване на първенството.

Всичко започна в часовете преди мача, когато в краен квартал на Милано възникнаха безредици между най-крайните привърженици на двата тима.

35-годишният Даниеле Белардинели е бил прегазен от бус с фенове на Наполи. Той е фен на Варезе - агитка, която е побратимена с тази на Интер, и често посещава мачовете на гранда. Даниеле бе един от тарторите на неофашистката групировка "Blood & Horror".

Белардинели е ММА боец, женен с две деца и е добре познат сред фенските среди в Италия. Той е изтърпявал 5-годишна забрана за посещение на футболни срещи.

Четирима фенове на Наполи пък са приети в болница. Единият от тях е наръган и в много тежко състояние, с опасност за живота, другите са с натъртвания.

Сблъсъците станали при засада, която групата хулигани на Интер и Варезе устроили на неаполитански ултраси. Боят се пренесъл край пътя, а полицията се намесила бързо, но все пак недостатъчно, за да предотврати фаталния изход за Белардинели.

Той е прегазен от бус, който тръгнал да бяга от сбиването.

Самият мач, който Интер спечели с 1:0 също бе съпътстван от проблеми. Сенегалският защитник на гостите Калиду Кулибали бе обиждан на расистка осново, издаваха се и маймунски звуци по негов адрес.

Това вбеси всички играчи, както и треньора на Наполи Карло Анчелоти.

Той на три пъти накарал делегата да прекрати мача, но молбите му не били уважени.

Самият Анчелоти призна, че при нов подобен случай, ще извади тима си от терена.

Президентът на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина свика извънредно заседание на управляващите футбола в страна, като според него първенството трябва временно да се прекрати.

"Ще обмислим дали да не предприемем това крайно решение. Първо обаче ни трябва малко време, за да се координираме помежду си: налице е проблем с опазването на обществения ред и съответно той трябва да бъде решен.

Трябва също така да се прецени дали мачовете ще продължат, или не. Много съм притеснен от случващото се. Не съм психолог, но беше видно, че някои от футболистите на "Сан Сиро" бяха много изнервени.

В момента анализирам всичко, защото се случи нещо сериозно. Искаме да чуем мнението на вътрешното министерство и Италианския олимпийски комитет, след което ще решим", зави той.