Роман Абрамович, който заяви, че ще се оттегли от управлението на Челси след близо две десетилетия като собственик на лондонския тим, e изиграл ключова роля за ранните преговори за мир между Украйна и Русия. Това съобщи говорителят на руския олигарх.

Абрамович винаги е бил сочен като близък до Владимир Путин, но постоянно е отхвърлял тези твърдения.

Информацията първо бе предадена от Jerusalem Post и гласи, че официални лица от Киев са потърсили Абрамович.

“Мога да потвърдя, че Роман Абрамович бе потърсен от украинска страна с идеята да окаже подкрепа в намиране на мирно решение на конфликта и се опитва да помогне”, гласи изявлението от страна на пресслужбата на Абрамович.

Преговорите между Украйна и Русия се провеждат на украинската граница с Беларус и се случват само броени дни, след като няколко от министър-председателите на европейски държави призоваха Великобритания да наложи санкции на Абрамович. 55-годишният милиардер е бивш губернатор на Чукотка, а в началото на новия век за кратко бе и депутат в Държавната дума на Русия. 

“Предвид важността на случващото се, молим за разбиране. Това е и причината да не споделяме в публичното пространство повече от това, което е необходимо”, се допълва още в съобщението от офиса на Абрамович.

Режисьорът Александър Роднянски, който има две номинации за “Оскар”, също потвърди за участието на руския милиардер. Роднянски е близък до украинския президент Володимир Зеленский, като заяви, че двамата са свързани посредством еврейския си произход.