Собственикът на "Левски" - Спас Русев, бе гост в сутрешния блок на "Нова ТВ", където коментира инцидента по време на дербите между "сините" и ЦСКА (2:2) миналата сряда.

Припомняме, че фен на "Левски" хвърли бомбичка и рани тежко служител на реда.

"Това, което се случи е ужасно и аз го оприличих с терористичен акт, сподели Русев. - Не мога да намеря обяснение какво може да те накара да отидеш на мач, подготвен с бомба.

Сигурен съм, че този младеж не е искал това да се случи. Тези прояви аз ги осъждам. Трябва да се води борба с това.

Повече от 20 години посещавам мачове в Англия, която беше еталон за най-лошите фенове. Сега не е така. Просто всички си свършиха работата. Направиха футболния мач един празник. Самата работа за предотвратяване на подобни инциденти трябва да бъде и възпитателен процес.

Феновете трябва да осъзнаят, че с димки и бомби не помагаш на своя клуб. Само му вредиш. Първото, в което изоставаме от Европа, е самата инфраструктура. Имаме лоши съоръжения. Националният ни стадион е далеч от съвременните изисквания. Не може да се иска от клубовете да бъдат отговорни за всички.

Това не е възможно. Няма как да се реши проблемът без активната намеса на държавата. Според мен трябва да се помогне на двата най-големи клуба в София, за да изградят съвременни стадиони с модерни мерки за сигурност.

Това са клубовете с най-голяма фенска маса. Наказанието на отбора няма да промени нищо. Това няма да гарантира, че на следващия мач инцидентът няма да се повтори. Години наред в България на притежаването на футболен клуб се гледаше като трофей и много собственици флиртуваха с ултрасите. Това доведе до изкривяване на тяхното поведение, тъй като не се създадоха правила, строги, които трябва да се спазват.

Правилата и законодателните мерки са тънка юридическа материя, за която не съм подготвен да коментирам. Първото, което трябва да се направи, е да се монтират модерни камери за наблюдение.

Другото е да се направят модерни съоръжения. Трябва да има наказване на такъв тип хора с лишаване от право на посещаване на мачове. За това обаче трябва да има регистриране и промяна в начина на продаване на билети и абонаментни карти. Аз съм сигурен, че този човек съжалява за стореното. С действията си той е застрашил живота на един човек и трябва да получи наказанието си",заяви той.