Два клуба в спор за идентичност - така накратко може да се определи предстоящият двубой между ФКСБ и ЦСКА 1948 в Лига на конференциите.

А причината за това са събития в Румъния от 2017 година, които много напомнянт на тези от България през 2016-а, когато "червената" половина от страната трябваше да избира кой от двата тима с име ЦСКА да подкрепи. Но има и една огромна разлика.

Стяуа Букурещ някога бе сред гигантите на Европа - през 1986 година спечели Купата на европейските шампиони, а още от създаването си през 1947 до 2003 доминира румънския футбол с 21 трофея в местната лига и 20 триумфа в надпреварата за Купа на Румъния.

Днес това легендарно футболно име се припознава от два отбора, които се борят за историята, която го съпътства.

Ключовата година тук е 2017. През въпросния сезон съдът реши, че един от водещите частни клубове в страната трябва да изостави името си. Нов отбор, наречен "Стяуа Букурещ" и собственост на Министерството на отбраната, се появи в четвърта дивизия, а този в първа се превърна във ФКСБ - решение, което все още се оспорва.

В сюжет, който напомня много за българския ЦСКА, новопоявилият се Стяуа вече е във втора дивизия и съвсем скоро двата отбора могат да се сблъскат на терена.

Но има и една огромна разлика. В България огромната част от феновете застанаха зад останалия в елита ЦСКА, като не припознаха ЦСКА 1948. Настоящият дебютант в Европа не може да се похвали с много привържениците - нещо, което в Румъния е обратно.

Там останалият в елита ФКСБ не бе припознат от ултрасите, които предпочетоха да застанат зад новосъздадения Стяуа Букурещ и да следват тима в битката му за завръщане сред големите имена.

Getty Images

ФКСБ пък се мести на Националния стадион, в последния сезон завърши на трето място в шампионата, а собственикът Георге Бекали наскоро изяви желание за рейд в Лига на конференциите. Задача, която минава през елиминация на ЦСКА 1948, който със сигурност също ще е пределно мотивиран да се представи достойно в дебютното си евроучастие.

А ФКСБ, ако може да се приеме за наследник на Стяуа, има отличен баланс срещу български отбори в Европа. На 3 пъти елиминира ЦСКА (1997, 2004 и 2011), но пази кошмарен спомен от двубоите си с Лудогорец през 2014-а. Тогава в директна битка за влизане в Шампионската лига "орлите" ликуваха в онзи паметен реванш на "Васил Левски", в който Козмин Моци влезе в ролята на вратар и се превърна в герой.

Ще успее ли ЦСКА 1948 да повтори успеха на Лудогорец? Предстои да разберем.

Getty Images