БФС взе едно от най-позорните си решения в последните години, а списъкът вероятно не е кратък.

Дисциплинарната комисия се огъна и наказа "Левски" с глоба 4000 лева и само един мач без публика, след като привърженик на "сините" рани с бомбичка двама служители на реда в дербито срещу ЦСКА (2:2) в сряда.

Полицайка бе окървавена и се наложиха операции, за да бъде спасено зрението на жената, след взрива. Е, все пак има и още санкции за клуба, на обща стойност 15 400 лева.

В дните след мача имаше срещи на ниво министерства, парламентарни комисии и обществени организации, като се даваха какви ли не идеи за борба с хулиганството. Очакваше се наказанието да е достатъчно сурово, за да е назидателно, но...

Решението е скандално по поне две причини.

На 3 март на домакинския мач на "сините" срещу "Берое" снежна топка полетя от трибуна с фенове на "Левски" и удари страничния съдия Андрей Николов. Наказанието бе "предупреждение с лишаване от домакинство".

Сега - 1 мач... И то след рецидив, в рамките само на 45 дни.

Втората причина е, че днешното решение и грубо погазване на нормативните документи на БФС, където ясно е записан казус "удар на длъжностно лице с последствия". Очевидно в случая имаме точно такъв.

Явно хората от Дисципа обаче не четат собствените си правилници. След две тежки провинения за месец и половина на една и съща публика, при ранен сериозно човек - един двубой без публика.

Причините за компромиса са до болка познати и ясни. 

Ако нормалната и логична санкция за 2 до 4 мача без публика бе приложена, "Левски" щеше да е пред празни трибуни и другата сряда срещу ЦСКА в реванша от полуфиналите за Купата на България. Защото първият двубой е в събота срещу "Верея".

Така дербито остава с публика и се решават проблемите по организацията му, както и отпадат притесненията от това какво ще стане "ако феновете останат отвън"...

С две думи - позорно решение, за пореден път продиктувано от съвсем други подбуди, но не и законови основания.

По-рано през сезона дербито на Пловдив остана пред празни трибуни, напълно според правилниците, след нарушения на агитката на "Ботев". Не беше нещо страшно. Да - жалко за футбола такъв мач да е без фенове, но при такива обстоятелства, напълно нормално.

Интересно, толкова ли треперят ръцете на хората от Дисципа, та да гласуват и този път за това, което диктуват правилата?