Рахийм Стърлинг обясни ситуацията, която доведе до негово отлъчване от английския отбор за мача с Черна гора в четвъртък. Скандалът се разгоря в понеделник в лагера на "трите лъва" и бе между него и Джо Гомес като продължение на искрите, прехвърчали с двамата на неделното дерби Ливърпул - Манчестър Сити (3:1).

Селекционерът Гарет Саутгейт отстрани от тима аса на Сити "за доброто на целия отбор", а часове по-късно Стърлинг реагира с изявление в социалните мрежи:

"Джо и аз разменихме някои думи, изяснихме нещата и оставяме всичко зад нас - пише в обръщението на крилото. - Ние сме в спорт, в който емоциите са големи, а в този случай не успях да ги контролирам. Точно затова и сме част от този спорт - заради адреналина и емоциите. Всички знаят какво значи този мач за мен...

И двамата разбираме, че това е нещо пет-десет секундно, нищо сериозно. Нека гледаме напред и да не му придаваме по-голяма значимост от реалната. Сега се фокусираме върху мача в четвъртък".

Междувременно двама бивши капитани на Англия - Рио Фърдинанд и Гари Невил, коментираха скандала. Те се обединиха, че решението на Саутгейт е правилно, но Рио бе критичен към това, че селекционерът е издал детайли от случилото се.

Пред BBC треньорът призна, че се е наложило играчи да се намесват, за да не се стигне до физическа разправа на Стърлинг и Гомес, а в. "Дейли Мейл" описва нещата така:

Рахийм се е опитал да хване за гърлото бранителя на Ливърпул и е викал към него: Все още ли си голяма работа като вчера!?, срещу физически доста по-впечатляващия му сънародник.

Няколко футболисти, между които Джордан Хендерсън, Хари Магуайър и вратарят Джордан Пикфорд, са ги разделили преди да има удари.