Стилиян Петров даде обширно интервю пред английския в. "Гардиън" за амбициите си да бъде мениджър, за миналото, за промяната в мирогледа след пребореното тежко заболяване...

Дългогодишният капитан на националния тим на България е част от магистърската програма на УЕФА за бивши професионални играчи (UEFA Executive Master for International Players), като в края на тази седмица се задават изпитите, с които Петров трябва да се дипломира.

Двегодишният курс го отведе в Ню Йорк, Лондон, Амстердам и Барселона в отделни етапи от обучението, а дисциплините включваха "Обща рамка на професионалния спорт", "Роля и качества на мениджъра", "Формат и нормативни документи на отделните турнири", "Стратегически маркетинг" и т.н.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стилиян ще имаш шанс да положи изпит и да се дипломира в петък в Мадрид, ден преди финала в Шампионската лига между Ливърпул и Тотнъм, който е в испанската столица.

В интервюто за английската медия той говори за плановете си след това, ако всичко мине успешно.

"Знам, че няма да е лесно, но искам да стана мениджър. Това е целта ми. Доста мои приятели се хвърлиха в тази работа, а някои не успяха в нея - говори Петров. - На едно събитие наскоро, някои ми подхвърли: Дали някой клуб ще се осмели да те назначи, при твоята история с левкемията и всичко останало? Знаете ли, аз всъщност никога не бях се замислял от тази страна. Защо това би било пречка? Тогава поговорихме и се замислих, че хората в клубовете може би оценяват какво е напрежението, може би биха имали притеснения и съмнения за мен."

Стилиян, какъвто бе и на терена като футболист, изглежда напълно решен да успее в начинанието. Той не е човек, който лесно се отказва.

"Готов съм за нова глава в живота ми - категоричен е пред "Гардиън". - Не очаквам някой да ми предложи работата само, защото съм изградил име и репутация във футбола. Искам да получа оферта заради амбицията ми да работя и да постигам целите си. Ако това означава да започна от ниските нива, за да се докажа, това и ще направя."

Разбира се, разговорът отива и към темата с преборената от легендата на българския футбол тежка диагноза - остра форма на левкемия, с която бе диагностициран през 2012 г.

"Знаем колко влиятелни са социалните мрежи и интернет. Иска ти се децата ти да видят какви постижения имаш, къде си играл, колко гола си вкарал - разказва Стилиян. - Но те гледат видеа, в които аз говоря за битката с левкемията. Като напишеш името ми в google, първите резултати са "преборил рака". Затова и днес, където и да ида, първият въпрос е за здравето ми. Това винаги ще си остане така. Децата ми са ме виждали в състояние, в което никое дете не бива да вижда родителите си. А децата имат памет, помнят.

Но днес мисля позитивно и гледам само напред. Седем години след диагнозата, аз съм тук и съм здрав. А не ми даваха големи шансове да оцелея. Пълен съм с енергия, нямам търпение да се върна във футбола."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos