Христо Стоичков направи първия си голям анализ на Мондиал 2022, който отразява от ден едно в Катар.

Той бе даден пред испанското издание "Спорт", а в него легендарният българин, носител на "Златна топка", говори по няколко теми, направили впечатление на световното първенство.

За стандартите в Катар

Нивото на футбола? Не съм впечатлен особено - казва Стоичков. - Няколко мача бяха изключение, но в останалите не ми хареса динамиката. Играе се бавно и на сигурно, всеки гледа повече да не загуби. Липсват острите атаки, надиграването един на един, а това говори за страх. Страх от загубата. Липсва изненада. Осемстотин подавания настрани и назад, а нито един удар във вратата? Това футбол ли е?

Изненадата Мароко

Никой не очакваше дори да прескочат групата, а те са сред най-добрите четири отбора. Отлично си знаят възможностите, имат дисциплина, имат и характер. Вижте и Хърватия - малка държава, но с голям ресурс във футбола. От Бокшич и Шукер навремето, до Модрич и Перишич днес... През 1994-а ние, българите, играхме на контраатака срещу Германия и Аржентина, и така ги победихме. Не виждам какво странно има, че и Хърватия игра така срещу Бразилия.

Феномен ли е Мбапе?

Харесва ми. Движи се отлично по терена. А и вече изглежда доста зрял и готов за големи неща.

Аржентина и Бразилия

Бразилците бяха фаворит номер едно, но ми се струва, че Тите допусна някои грешки. Променяше състава твърде често. Динамиката на един отбор не бива да се нарушава, ако играта му върви. Защо ти е да правиш и петте смени, които имаш право да направиш, ако отборът ти играе добре и нещата вървят? Освен това липсва лидер. Неймар е чудесен играч, но не е лидер. И в Бразилия дори не го смятат за такъв.

Аржентина бе свикнала дълги години на едно - подава се топката на Меси, останалите спират и чакат той да направи нещо. Сега е различно, движат се и има пространства. Защитават се добре, дават опции на Лео в атака и той е по-спокоен. Разбира се, още са зависими от него, кой отбор не би бил? Но вече е различно и той играе много силно на турнира.