Христо Стоичков е поднесъл извинения към Рахийм Стърлинг за случилото се на европейската квалификация България - Англия на 14 октомври.

Тогава звездата на Манчестър Сити бе на терена, а мачът два пъти бе прекъсван заради расистки обиди от няколко души на трибуните на Националния стадион "Васил Левски".

Камата разкри за разговора си в интервю за в. "Труд".

"За съжаление след расисткия скандал в София с англичаните се наложи Чики Бегиристайн (спортен директор на Сити - б.р.) да ми направи видеовръзка с Рахийм Стърлинг - казва пред медията Стоичков. - И преди да договоря интервюто, му поднесох извиненията си, нямаше как. Независимо дали историята е скалъпена, измислена или каквато решите друга, тя си е факт. И момчето прие всичко."

Единственият българин със "Златна топка" живее и работи зад Океана, като е коментатор и анализатор на медията "Univision". Той обаче следи какво се случва в родния футбол и има мнение.

"Тези реформи, за които сега се говори, трябваше да стартират още през 2006-а, когато ни отупаха като брашнян чувал - казва Стоичков. - Още тогава се разбра, че сме дънна риба. Но тогава някои в БФС решиха да се правят на Батето, да щракат с пръсти, да викат "Наздраве" и да сменят треньор след треньор. Колко имена бяха похарчени, ей така, с лека ръка!...

Дано се появи човек, който да посвети живота си на изваждането от футбола ни от будната кома. Но къде ще го намерим...?

Сега, като ходя да правя интервюта по водещите европейски клубове, все едно влизам в космически бази. Барокамери, ултрамодерни апарати за възстановяване, медици, психолози, диетолози... Цели екипи за различните дейности. Голям замах, големи пари, голям футбол... Нещо, което е все по-далеко от България, за съжаление..."