Най-успешният български футболист Христо Стоичков бе рамо до рамо със суперзвездата на Барселона Лионел Меси, когато аржентинецът бе награден с шестата си "Златна топка".

Пред репортер на Nova бившият нападател на Барса описа емоциите от специалната вечер за своя приятел и разкри, че Меси изобщо не се е променил, въпреки успехите.

Той не скри и разочарованието си от Кристиано Роналдо, който избра да не присъства на церемонията, защото не печели отличие:

"Много съм щастлив и горд, че бях част от делегацията на Барселона в такъв голям празник за футбола, защото Шеста златна топка на най-добрия футболист на планетата е уникално преживяване.

Делегацията на Барселона ме върна с 25 години назад и им казах, че съм минал съм по този път и съм горд и щастлив, че бях заедно с Лионел Меси на тази церемония. Да изживеем този момент, защото да спечелиш шеста "Златна топка" не е малко. Правиш много лишения със семейството и приятелите. Постоянно си в напрежение и трябва да побеждаваш. Титлите, които печелиш, ти дават възможност да вземеш "Златната топка". Футболните качества на Меси няма кой да ги оспори, защото той е нещо извънземно. С всеки изминал ден той мисли как отбора да побеждава и той да бележи.

Снимка: AP/БТА

Днес, когато имахме възможност да говорим за това как го е преживял, действително виждаш едно щастливо дете на 12, 13 години. Той си е същият, той не се е променил. Дете, което обича да играе футбол.

Винаги съм казвал, че приятелството не се купува. Той е тръгнал по моя път. Обичта към тази фланелка, към този отбор, към този град няма да спре. Много неща си казахме, защото виждаш един щастлив човек и баща. Видях съпругата и децата му колко са щастливи, когато му поднасяха тази награда. Говорихме какво може да се подобри в Барселона, вече му остават две, три години да играе футбол. След това може да мисли за други неща. Само той може да прецени кога ще спре с футбола.

Заобичах го като толкова малък, още показваше тези качества. Действително уважението един между друг го има, когато сме заедно или на награди. На тренировъчната база споделяме някои неща след тренировка. Уважението е голямо, защото сме научени да обичаме тази фланелка. Меси е показал какво е и за това футболисти, треньори, журналисти оценяват качествата извън терена.

Снимка: AP/БТА

Цената на този трофей не е обезценена. Другите футболисти, които са подгласници, са страхотни. Единственото, което никой в залата не можа да разбере, бе тази игнорация на Кристиано Роналдо. Когато е първи, винаги е там и е усмихнат, а когато е второ или трети, не се явява. Това показва какъв човек си. Ти не уважаваш труда на другите момчета и отбори. Мислиш само за себе си.

25 години за някои е много щастие, за други мъка, че няма български футболист със "Златна топка". Надявам се, че един ден, някое младо и талантливо момче ще го постигне. Колкото и да не ми се вярва, го искам. Вярвам, че някои между тези деца има скрит талант. Трябва да се работи с него. Когато имаш чужденци, младите ги няма. Това е проблемът на българския футбол.

Много хора са замесени в това да спечелиш "Златната топка". Имаше треньори, доктори, масажисти, шофьори, публика, семейство, приятели. Всичко е свързано и сам няма как. Това съм го казвал милиони пъти."

Снимка: БТА