Христо Стоичков бе връзката ни с Планета "Футбол" - елита на играта, събран в понеделник вечер в Париж.

Церемонията на наградите FIFA Bеst определи най-добрите за 2022-ра, но галавечерта бе повод да бъдат под един покрив личности от няколко поколения, за които етикет "легенди" е точно на мястото си.

Лео Меси стана №1 на годината, което не е неочаквано. Гостите и участниците - все величия със "Златни топки", титли, купи, награди на най-високо ниво.

Ицо също бе там, при това не просто като гост, аплодирал от мястото си победителя.

Той се появи на сцената в безупречен костюм, с безупречна усмивка и във форма. Връчи приза за треньорка номер едно на годината при дамите Сарина Вигман, джентълменски го подържа (оказа се твърде тежък) и после изпроводи нидерландката на слизане от сцената.

Няма никаква изненада, че единственият българин, печелил "Златна топка", отново е сред елита на световния футбол. Стоичков е от отбраната компания на най-титулувани играчи в историята, а и идва от държава, която далеч не е футболна сила от водещите.

И като доказателство за това, че сцената наистина бе бляскава, ето ги и останалите, връчвали призове в Париж: бразилският Феномен Роналдо, Дидие Дрогба, Алесандро дел Пиеро, Фабио Капело, вратарят Жулио Сесар и други.

Присъствието там на българина не е случайно. Номер осем спечели европейската клубна титла с Барселона, а с България стана четвърти в света на Мондиал 1994.

Голмайстор на световно първенство, носител на "Златна топка", "Златна обувка" (европейски награди), но и два пъти бе втори за "Златен онз" - да не го забравяме. Това бе наградата на ФИФА във времената, когато "Топката" на "Франс Футбол" бе запазена само за европейски футболисти. Тоест - това бе надпревара и с Ромарио (който го изпревари през 1994-а), и с Марадона, и с Уеа, и с Роналдо по-късно...

Стоичков е в списъка на 100-те най-велики играчи на ФИФА, определени през 2004 г. Практически, това го нарежда сред светилата в играта за миналия век. А и за новия.

В последните 10 години големият ас на българския футбол бе на сцената на елита на световната игра неведнъж, буквално.

Връчваше "Златна обувка" на Меси след поредния му луд сезон с голове за Барселона, бе гост до семейството на Лео пак в Париж, когато магическата десетка получи седмата си "Златна топка". Изобщо - мястото на Стоичков в този елит изглежда е гарантирано.

Снимка: Getty Images