Едно различно събитие по идея и изпълнение на българския интернет портал Dir.bg - He's The Man, напълни залата на столичния клуб City Stage. Там събрахме 9 мъже, които ни вдъхновяват с успеха си в различни области.

Стойчо Младенов - шампион във футбола и като играч, и като треньор, доказал качествата си на още два континента извън България и Европа, бе един от застаналите на сцената на събитието.

Ето избрано от това, което той сподели с аудиторията - и не само за кариерата си, а и за личния живот, детството, пътя към успеха и семейството, което смята за дума, синонимна на "щастие".

Разговорът започна с новина - Младенов остава в Казахстан, където преподписа договор с Кайсар. Българският треньор изведе този отбор до Купата на страната и евротурнирите.

"Продължавам в Казахстан, защото там срещам хора, с които мислим еднакво и имаме взаимно доверие - каза Стойчо. - Внимателно си подбирам екипа, страдал съм много от предатели." Нататък разговорът препусна през годините и темите.

За детството

Баща ми и майка ми, Бог да ги прости, работиха в циментовия завод в Димитровград. Детството беше тежко. Родителите ми сутрин рано излизаха в 6 часа, вечер късно се прибираха. 20 години изплащаха къща, бяха трудни времена, бедни времена. Искаше ми се да имам това, което други деца имаха...

Откакто се помня, мечтата ми бе да стана футболист. Основното, което ме е водило във футбола да успея, е именно това - да изляза от тази тиня, от немотията.

  

Снимка: ПАВЛИН ДАСКАЛОВ

Семейството

В един момент човек се чувства доволен от кариерата си, но истинското щастие е семейството, което е изградил. Децата, внуците, домът. Това е истинското щастие.

В последните години ми идваше в повече спонтанно си мислих да купя билет и да се прибирам. Но срещнах хора, които не бих ги предал. Ще дойде момент да напусна Казахстан, но за момента осъществяваме тяхната мечта.

Успехът във футбола

Няма удоволствие, сравнимо с това да вдигнеш трофей с ЦСКА. Това е върхът на айсберга. И веднага давам пример за другата крайност - в Саудитска Арабия спечелихме Купата на Персийския залив, което бе изненадващо, голям успех.

От летището ни взеха с една кола и ни казаха: "Вие, българите се качвайте тук, набързо да ви откараме..."

На другия ден гледаме във вестниците как местните ръководители с купата са отишли на стадиона, снимки, празненства. Без нас. И на снимки ни няма до днес.

Тежи ли фамилията Младенов на синовете му

Не съм съветвал Александър и Стойчо да не стават футболисти заради фамилията им. Напротив, видях в тях качества и талант, насърчавах ги да преследват мечтата си именно във футбола. Александър игра и в Германия, и в Украйна, и в Русия, но тежка контузия го спря. Стойчо имаше финес, красотата в играта. Можеше да разчупи шаблона. На него му попречиха да успее, защото нявсакъде, където отиде, го свързваха с мен. За това усещам немалка вина.

Екзекутора на Ливърпул

Не спах след онзи мач през 1982-ра. И аз, и целият отбор не спахме. Това е върхът в кариерата ми като футболист. Зад този успех седят много проблеми от всякакво естество в отбора, но Аспарух Никодимов ги реши с един замах. Той е психолог и лидер. И направи от групичките в отбора едно.

 

Снимка: ПАВЛИН ДАСКАЛОВ

Как вместо в Левски се озова в ЦСКА

Сърцето каза накъде да завия. Играехме с младежкия национален отбор срещу Англия в Перник, а след мача аз през прозорчето на съблекалнята се промуших и избягах. Отвън ме чакаше комендантът на град София - Никифоров, с кола на Левски. Чакаше ме един верен приятел - Спиро, за съжаление не е вече сред живите, беше управител на сладкарница "Преспа". Взе ме с една "Лада" и право на "Армията", където подписах с ЦСКА.

Заради тази моя гяволия ЦК на БКП взе решение да ме изхвърли не само от футбола, а от физкултурното движение. Чаках 15 месеца да ми върнат правата.

Суперсилата, която иска да притежава

Силата, която бих искал, е да променя хората. Да няма измами и интриги, да бъдат честни. Това е нещото, което ме убива. И до днес е така.

Футболистът или треньорът Стойчо Младенов?

И футболисти, и треньори има и ще продължава да има по-големи от мен. Аз изпитвах по-голямо удоволствие като играех, сега е много трудно.

За ЦСКА

Аз съм болен цесекар, това е неизлечима болест. Който е минал през ЦСКА, остава белязан за цял живот - за добро или лошо. За да се върна в клуба трябва да има единомислие между двете страни.

За БФС

Правителството трябва да помогне с мерки, защото това, което се случи, трябваше да се случи преди 10 години. Не че Боби Михайлов е некадърен, просто системата е такава.

 

Целият разговор на Стойчо Младенов с водещия на събитието Деян Веселинов, вижте във видеото.

Спонсори на събитието "He's The Man" бяха Dundee Precious Metals, A1 и Philip Morris Bulgaria, а партньори в организацията: Chivas Regal, NESCAFE Dolce Gusto, Devin, витамини "Alive" и Office 1 Superstore.