Градът ще притихне за няколко часа, а пъбовете ще са претъпкани с хора. Стадион "Етихад" в Ийстландс ще е най-шумното място, а вечерта ще бъде празник за едни и ужасно дълга за други.

Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед е градското дерби, което в неделя от 18 часа ще е във фокуса на световното футболно око.

И, невероятно или не, предварителните прогнози са за лека победа на домакините.

Коефициентите на букмейкърите са стряскащо неравностойни, нещо невиждано от... поне десетилетие за този мач.

Бяха времена, когато мачът срещу Сити бе смятан за един от потенциалните препъни камъни за Юнайтед по пътя към поредната титла.

Как се изменят нещата!?

Днес е обратното и много световни къщи за залози дават ставки от 1:8,50 за победа на "червените дяволи". Смущаващо и ... доста рисковано.

В дербито на Манчестър често нещата се объркват и прогнозите отиват на кино.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Да припомним ли пролетния мач, когато Сити поведе с 2:0 и сгази Юнайтед с игра за едно полувреме. Крайният резултат бе 2:3.

Или пък онзи незабравим следобед през октомври 2011 г., когато Сити направо унижи Юнайтед в дома му с 6:1. Тогава фаворит бяха домакините...

Сити води с 8:4 победи в последните 15 шампионатни мача, като спечели два пъти поред в дома на врага. Но падна у дома през април тази година, а и Юнайтед в последните седмици изглежда прероден, обърна мачове, спечели точки и сякаш се отърсва от трудния старт на сезона.

През годините съперничеството почти никога не оправдава очакванията и "експертните мнения" за развой и краен победител.

Каквото и да ви казват за "голям фаворит" и "аутсайдер", не си мислете, че мачът е предварително ясен. И най-вече - не го пропускайте.

В 18 ч в неделя може отново да имаме "разкази с неочакван край".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Сити води в класирането, а Юнайтед е с 9 т. назад.

Победа в дома на шампионите ще върне в играта "червените дяволи" дори за титла, ако се погледне малко по-оптимистично от тяхната камбанария.

Най-малкото - ще се спре устрема на градския съперник.

Битката за това кой е отбор №1 на Манчестър сякаш изглеждаше лишена от съдържание допреди 10 години, когато шейховете от Абу Даби влязоха в Сити.

Юнайтед бе колос, печелеше титла след титла, а "гражданите" стигнаха и до трета дивизия. Сега нещата са различни.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

"Небесносините" имат три титли за последните 6 сезона, а Юнайтед - една.

Планът за глобална експанзия и доминация на Сити е в пълен ход, а билбордовете "Добре дошли в Манчестър" са в цвета именно на този отбор. Преди 10 години сър Алекс Фъргюсън го нарече "шумните съседи", което стана нарицателно - за тези, които искат да вдигат повече шум във футбола от Юнайтед.

Спорно е дали вече това не е факт. Но е ясно, че славният клуб от "Олд Трафорд" няма да иска да остави нещата така и в неделя има още един чудесен шанс за ясно съобщение кой кой е в град Манчестър.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos