Рафаел Варан - световен шампион с Франция, европейски клубен с Реал Мадрид, а сега един от лидерите на Манчестър Юнайтед, направи стряскащото признание, че е играл мачове в кариерата си, от които не помни много.

Това се е случвало след отигравания на топката с глава, които са имали тежък ефект.

Бранителят често е контузен в последните два сезона, както и в момента, но отдава и тези проблеми на същата причина.

"Седемгодишният ми син играе футбол и аз съм му казал да не удря топката с глава - разкрива Варан в интервю за френското издание "Екип". - Това за мен е голям проблем, наистина основен проблем във футбола.

Вероятно не оказва непосредствено влияние и някаква травма в момента, в който го правиш. Но съм убеден, че в дългосрочен план нанася сериозни щети.

Не знам колко години ще живея, едва ли ще доживея 100... Не става дума за това. Тялото ми е увредено от играта с глава. И това трябва да се казва на младите играчи, на децата и на аматьорите, които играят за удоволствие. Не удряйте топката с глава.

Срещу Германия на Мондиал 2014 например, съм бил подложен на сериозен риск. Дни по-рано имах болки след мача с Нигерия, който завърших на автопилот, не помнех нищо от него. И това стана след удар по топката с глава.

Играх срещу германците, но не бях в най-доброто си състояние. Поне не се случи нещо по-лошо, защото в последствие докторите ми казаха, че още един удар е можел да има сериозни последствия.

Футболистите на най-високо ниво често играят с травми по тялото, на обезболяващи или просто забравяйки болката. Но когато става дума за главата, не е същото. Трябва да има много строги мерки.

Симптомите, че имам контузии и съм увредил и други части на тялото си, заради играта с глава, са явни. И медицински изследвания ми го доказаха през годините."