Световният футбол все повече прилича не на играта, в която десет полеви играчи и един човек с ръкавици търсят победа с повече голове, а на Монополи. Кой ще купи по-скъпите играчи, кой кого "ще надцака и излъже", кой ще има по-силен трансферен период от другите. Роди се даже термин "този клуб спечели трансферния прозорец". Сякаш това е трофей...

Това лято рекордът бе счупен отново. При това с много.

До четвъртък сутринта клубовете от целия свят бяха дали 7.6 милиарда евро за нови играчи. И това е два дни преди да затвори прозореца за сделки в Европа. И още 17, преди това да се случи за тези в Саудитска Арабия! Предишното най-добро "постижение" бе 7.48 милиарда евро (2019 г.).

Невероятно е - със сигурност сумите ще минат 8 милиарда евро, а това е икономическа инжекция, която би свършила добра работа на немалко държави по света, в един паралелен свят. Но самият футбол вече е бизнес от най-мащабните на планетата.

Очаква се в следващите часове и дни Манчестър Сити да вземе Матеус Нунес от Уулвс за 50 милиона евро, да продаде на Челси Коул Палмър за още толкова. Ливърпул ще купи Райън Гравенберх от Байерн за 30 милиона, Манчестър Юнайтед ще вземе двама за поне 45... И това е само върхът на айсберга в Англия. Разбира се, саудитците ще изсипят още един кашон с пари за някоя звезда, например за Мо Салах от Ливърпул (говори се за оферта от 150 милиона евро).

Какво лято само, особено след включването и на лигата от Залива, която просто харчи парите на държавата си - Публичният инвестиционен фонд седи зад повечето трансфери, тъй като реално притежава четирите най-силни клуба в Саудитска Арабия.

Висшата лига на Англия продължава да е най-горе в списъка на харчовете, като дотук са дадени 2.48 милиарда евро от 20-те клуба там за трансфери това лято. Най-скъп е Мойзес Кайседо (от Брайтън в Челси за 117 милиона евро).

Саудитска Арабия вече е на второ място с платени 847 милиона евро за играчи, но тази сума ще стигне милиард до 18 септември, когато затваря пазарът за входящи трансфери там.

За сравнение италианската Серия А не успя да докосне дори 800 милиона (792), разпределени на 20-те клуба. Като най-голямата сделка е за 30 милиона евро (Мойс Кийн от Евертън в Ювентус).

Германската Бундеслига видя входящи трансфери за 697 милиона евро. А испанската Ла Лига е последна от водещите първенства на Европа - едва 400 милиона евро за нови.

Изводът, освен, че футболът вече е основно пазар, бизнес и стратегия как да купиш и продадеш играчи, е:

Две лиги са на отделна планета, когато става дума за трансфери - английската и саудитската. Втората набира скорост и ще гони първата, оставяйки далеч назад традиционни първенства като италианското, испанското и германското. Да не говорим за Нидерландия, Франция, Португалия или ... страни като нашата.