Тодор Неделев е претърпял тежка, но за щастие успешна операция след черепно-мозъчната травма, която получи при вчерашния ужас, който футболните ни национали преживяха в Тбилиси.

Припомняме, че двата автобуса, които превозваха делегацията ни катастрофираха един в друг, а единственият тежко пострадал се оказа Тодор Неделев.

Той се е возил на последните седалки в предния автобус, като веднага е бил откаран в болница със счупен череп и забито стъкло в глава.

От първо лице за ужаса разказа пресаташето на националния ни тим Виктор Игнатов, който пред "bTV" сподели, че за щастие опасност за живота на Тодор Неделев няма.

Операцията се е оказала неизбежна, а след нея целия ни щаб има уверението, че всичко с играча на Ботев (Пловдив) ще бъде наред. Пресаташето разкри, че е имало критичен миг, като е трябвало да се действа бързо с операцията и да се взимат бързи решения.

Той призна, че няма ясна идея за причните за инцидента, но подчерта за мокрия асфалт и неприятните метеорологични условия, при които е осъществен трансфера на делегацията ни от летището към хотела.

Игнатов благодари на лекарите и властите в Тбилиси за адекватната реакция при операцията на Неделев, заради сложността на която дори е трябвало да се иска разрешение от неговите близки в България.

От Българския футболен съюз също пуснаха официално изявление по случая, като написаха:

"Операцията на Тодор Неделев след сериозния пътен инцидент с участието на националния ни отбор в Тбилиси премина успешно. Полузащитникът получи черепно-мозъчна травма, в следствие на което се наложи хирургическа интервенция, извършена от д-р Шота Ингороква. Неделев ще остане под наблюдение на местните медицински екипи, както и на лекаря на националния отбор д-р Бисер Бочев.

Футболистите и щабът на националния отбор изказват дълбоки благодарности на всички медицински лица, на представителите на посолството на Република България в Грузия, и в частност на г-жа Ралица Димитрова, както и на цялото ръководство на грузинската футболна федерация".

БФС

"Добрата новина е, че Тодор е стабилизиран. Цял нощ бяхме при него, наложи се операция, за която решението трябваше да се вземе бързо. Последиците можеше да са много сериозни.

За щастие имаше доста адекватна реакция на всички тук. Както от наша стана, така и от грузинските власти и лекари, за което може само да сме им благодарни.

Тодор Неделев все още е под упойка, все пак става въпрос за мозъчна интервенция. Преди това беше адекватен донякъде, но къде заради травмите, къде заради шока, в един момент започна да губи адекватни реакции.

За щастие и реакцията на място бе бърза. Линейката дойде бързо, а знаете, че в подобни ситуации трябва и съгласие от неговите близки за подобна операция. Това бързо решение за неговата операция се оказа много важно.

Той имаше много стъкла по лицето, но проблемът беше едно конкретно голямо парче, което се беше забило в черепа му. Притесненията бяха, че то ще предизвика хематом, а там вече нещата стават доста сериозно.

Лично аз не разговарях с близките на Тодор, вероятно и те са доста притеснени, нормално е. Вероятно по-късно днес ще се свържа с тях.

За щастие всички останалите сме добре, има само психологически шок.

Не мога да кажа чия е вината. Бях в автобуса на Тодор, но всичко стана много бързо. Няма как да преценя кой е виновен. Може би струпване на много обстоятелства.

Времето е лошо, кацнахме на гръмотевична буря, пътищата са мокри, дори и в тунела, където се случи това, асфалтът бе много мокър.

Беше много важно да реагираме на момента в тази сложна ситуация. Мисля, че се справихме, а вече имаме уверение, че за Тодор се полагат възможно най-добрите грижи.

Колкото до мача, не знам какви са процедурите, но самият щаб и играчите искат да играят. Най-малко за Тодор и честта на България", разказа той.

БФС

БФС