Трябваше да е в събота от 22 ч българско време. Отложиха го с час заради нападението на автобуса на гостите. После с още час и 15 минути. После - за неделя от 22.

И вчера, отново...

Ривер Плейт и Бока Хуниорс трябва все някога и някъде да изиграят суперфинала-реванш за Копа Либертадорес, който след 2:2 в първия мач ще връчи купата на един от двата колоса. Най-големият мач в историята на континента, чакан от целия свят, остава с неясно бъдеще.

Но поне е ясно кой какви искания има и контурите на това кога ще видим все пак зрелището, се очертават.

Във вторник в централата на КОНМЕБОЛ (южноамериканската конфедерация) ще има среща на изпълкома с президентите на двата клуба. Представител на ФИФА също ще е там.

Какво иска Ривер?

Мач тази събота (1 декември) или следващата (8 декември) на своя стадион и с публика. Както си беше по програма. Инцидентите с автобуса на Бока са се случили извън стадиона, така че наказанието не може да е "без публика" или "без домакинство", настоява клубът.

Снимки: AP/БТА

Какво иска Бока?

Служебно присъждане на купата или мач на неутрален терен. В краен случай на стадиона на Ривер, но без публика. "Играчите не са поставени при равни условия, бяхме нападнати и това психологически влияе", казва президентът на Бока Ангеличи.

Заговори се дори за преместване на супердербито на друг континент (например в Катар), но КОНМЕБОЛ не смята да разглежда такъв вариант.

Какво се очаква да направи Конфедерацията?

Мачът ще се играе в рамките на следващите 14 дни. Победителят трябва да отиде на Световно клубно първенство и да представлява континента. А турнирът започва на 12 декември.

Двубоят на 99 процента ще е на стадион "Монументал", като проблемът е, че ако е с публика и пълната мобилизация за охраната му, това може да се случи чак на 8 декември. Няма как да стане идната събота, колкото и да им се иска на хората в КОНМЕБОЛ. Всъщност, клубовете също искат двубой още на 1 декември (макар и при различни условия), но това е невъзможно.

Тръмп, Путин и останалите

Ето защо е невъзможно.

От днес Буенос Айрес е на нокти, като всяка сила на полиция, армия и жандармерия вече е ангажирана с предстоящата среща на лидерите на Г20 в града.

Тя е официално обявена за 30 ноември и 1 декември, но някои от политическите водачи на планетата идват още във вторник. Над 22 000 единици от формированията, споменати по-горе, ще бдят за срещата и лидерите. Вече са в столицата, докарани от цяла Аржентина.

Сигурността около хора като Доналд Тръмп, Владимир Путин, Реджеб Ердоган, Тереза Мей и Еманюел Макрон, и плавното протичане на срещата на върха, е мисия №1 на годината в Аржентина.

Това автоматично изключва като вариант датата 1 декември, ако мачът е в Буенос Айрес. Вероятно на 8 декември униформените ще могат да поемат Ривер - Бока. Преди 4-5 декември това е невъзможно да се случи в столицата, а първият възможен неработен ден е събота, 8 декември.

Като знак на добра воля и мерки, които веднага предприема, президентът на домакините Д`Онофрио гарантира, че ще отнеме достъпа до трибуните на над 300 от лидерите на хулиганското ядро от публиката.

"Това е проблем на аржентинския футбол от 50 години - анализира вестник "Кларин". - В тази страна всички обичат играта, а когато 60 000 отидат на стадиона, няколкостотин човека са способни да развалят празника им."

Какво казва ФИФА?

Джан Инфантино бе бесен, след като бе заел мястото си в ложата в събота, но мач нямаше. Президентът на ФИФА постави ултиматум мачът да се изиграе възможно най-бързо. Лесно е да се каже...

Снимка: Twitter