Буенос Айрес, около 15,45 ч местно време, събота. Автобусът на Бока Хуниорс преминава по булевард "Либертад", за да стигне до стадиона на Ривер Плейт, където в 17 ч го чака реванш от финала за Копа Либертадорес.

Ескортът е от 20 моторизирани полицаи, 4 патрулни коли, хеликоптер и пилотен автомобил, снабден със система за известяване и високоговорители. На завоя до арената обаче има около 200 фенове на Ривер, които са си взели по бира от близкия бар, разхождат се и чакат началото на мача. Полицията е спокойна.

Но сред тези няколкостотин запалянковци са и 50-ина членове на "Лос Борачос дел Таблон" - в буквален превод "Пияниците от трибуната", които чакат автобуса на Бока. Знаят, че първият хвърлен камък ще запали и останалите.

Настава канонада, а отвътре играчите на гостите пеят и скачат, показвайки какво е страстта на това дерби. Един от предметите чупи стъкло и удря капитана Пабло Перес. Друг попада в рамото на Ламардо, трети закача по врата треньора Гийермо Барос Скелото.

Рейсът е напълно потрошен, но най-лошото идва след това - полицията, очевидно закъсняла и неподготвена за атаката, вкарва в действие струи със сълзотворен газ. И голяма част от тях отиват в играчите, които тичат към съблекалните, но едва дишат.

В това време стадионът е пълен. Всъщност, почти всички 60 000 места са заети още от 14 ч местно време, три часа преди мача. Празник е - трибуните са оцветени в червено и бяло, висят огромни транспаранти, както и традиционните за Аржентина ленти, които създават атмосфера за спектакъл.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Играчите на Бока в съблекалнята получават медицинска помощ. Карлос Тевес, техният лидер, дава първото интервю с насълзени и червени очи - "няма да играем".

Капитанът Перес е закаран спешно в болницата "Отаменди", където го посрещат десетки фенове на Бока, за да го окуражат. Излиза от там едва час и половина по-късно с огромна превръзка на окото.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Президентите на Ривер и Бока - Родолфо Д`Онофрио и Даниел Ангеличи, заседават в стая, недалеч от съблекалните. Треньорите Скелото и Гаярдо се съгласяват - няма как да се играе, когато има пострадали играчи.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино обаче е в ложите и иска мач. Неговото мнение е предадено и на хората от ръководството на КОНМЕБОЛ (южноамериканската конфедерация): "Финалът се играе, иначе Бока губи служебно." Взето е решение за отлагане с час. После става с още час и 15 минути.

В пресложите има 750 акредитирани журналисти от 22 страни. Светът чака да гледа мача, анонсиран като Финал на финалите. Никога преди Ривер и Бока не са се срещали на такова ниво, а това е дербито, определяно като №1 на планетата. Но... мач няма.

Тевес отново излиза пред микрофоните, този път е направо безмилостен: "Ако това беше Бока, а не Ривер, досега да са ни извадили от турнира. Спомнете си какво стана преди три години. Това беше война, наказанието е ясно. Няма да играем без капитана си, а ФИФА може да върви на майната си".

Снимки: AP/БТА

Преди три години в осминафинал на същия турнир Копа Либертадорес, играчите на Ривер бяха обгазени в тунела на стадиона на Бока. Стана на полувремето при 0:0, резултат, който класираше гостите. Фенове проникнаха и атакуваха със спрейове и юмруци футболисти. Мачът бе прекратен, 0:3 служебно и Бока отпадна.

Полицията обаче не искаше отлагане снощи, защото 70 000 щяха да тръгнат из улиците, изнервени от 4-5 часово седене на трибуните и без да са гледали мач. Това е по-лошо дори от загуба на отбора им...

Все пак разумът надделя, въпреки че двата отбора формално подадоха стартови състави около 19 ч местно време. Но и тогава бе ясно, че двубой няма да има, защото Бока бе вписал и Перес в 11-те. А как да играе капитанът, като не вижда с едното око?!

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: AP/БТА

Новината за отлагането с 24 часа дойде след полунощ наше време, около 19,20 местно.

Играчите на Бока напуснаха стадиона на Ривер в 22. По това време улиците на Буенос Айрес вече бяха обсадени от униформени, въоръжени и готови за всичко.

Бока може да не иска да играе и днес, така че в следобедните часове ще разберем дали мач ще има.

Прзидентът Маурисио Макри призна за "провал в операцията" в опазването на мача и поиска обяснения от шефа на правосъдното министерство Мартин Окампо и кмета на Буенос Айрес Хорасио Ларета. Двамата може да подадат оставки.

Макри е на мнение, че полицията просто е подценила опасността, не е определила правилния маршрут за автобуса на Бока, не е осигурила и достатъчно сили около потенциално пресечни точки на возилото с фенове на домакините.

Държавният глава е бесен не само от допуснатото насилие и атаката към автобуса на Бока, но и от удара по имиджа на страната преди срещата на световните лидери от G20, която предстои в града.

Голяма част от полицейските сили вече са ангажирани с нея и отлагането с един ден на финала е удар по подготовката им.

Снимки: AP/БТА