Южноафриканският футболен треньор Питсо Мосимане открито разкритикува расизма спрямо белите играич в родината си.

"Къде са белите момчета в първенството ни и националната селекция. В школите тренират толкова много бели футболисти, но никой не им дава шанс за изява заради цвета на кожата им. Непрекъснато говорим против Апартейда, а прилагаме същите репресивни методи върху нашите бели съграждани. Време е футболната ни федерация да вземе отношение по темата.

Има толкова много талантливи бели футболисти в ЮАР, но умишлено убиваме кариерите им, като не им предоставяме шанс да се докажат. Погледнете повечето отбори в първенството. Почти няма бели футболисти. Националният ни отбор пък е затоверан зона за тях. Тъжно ми е, когато виждам подобна гледка в родината си.

Всички сме хора и не може да лепим клеймото "расист" на всеки бял човек. Апартейдът свърши преди почти 30 години. Младите бели момчета от школите дори не го помнят, а защо трябва да ги наказваме за чужди грехове. Синът ми е на 13 години. Тренира футбол. Около него е пълно с таланливи бели момчета", каза Мотсемо.

Той обърна внимание и на изоставането, което изпитва ЮАР в чисто футболен план.

"Вижте състава на Сенегал. Пълно е с футболисти, които играят в сериозни европейски клубове. Ние нямаме такива. Всичко идва от това, че никой в ЮАР не иска да инвестира в развитие на школите. Разчитаме на помощ от НПО организации, а не трябва да бъде така", поясни Мосимане

Мосимане е треньор на египетския Ал Ахли. Водил е националната селекция на ЮАР, както и няколко отбора от вътрешното първенство.