Португалия е в шок, което е напълно обяснимо предвид факта, че цялата страна очакваше своето трето класиране на полуфинал на Мондиал.

Условията изглеждаха перфектни това да се случи. Опонент в лицето на Мароко, който е далеч от определението за световна титла, както и силно представяне, белязано от онова 6:1 над Швейцария. Обстоятелства, които караха всеки в Португалия да мечтае.

Тази сутрин обаче мечти няма. "Мореплавателите" трябваше да се събудят с мисълта, че отборът им отпадна - загуби с 0:1 от Мароко, а всички погледи са насочени към един човек - Фернандо Сантош.

Селекционерът, който с твърда ръка постави Кристиано Роналдо на пейката. Преди дни, когато неговият заместник вкара хеттрик, а Португалия спечели с 6:1, решението на Сантош му бе простено, но днес, когато отборът е аут от Мондиала, ситуацията не е такава.

Още по време на пресконференцията след мача журналситите заляха Сантош с въпроси за титулярния му състав и липсата на Кристиано Роналдо.

"Не съжалявам за нищо. Нямам никакви съмнения, че това бе правилното решение. Кристиано е страхотен играч и го пуснах тогава, когато имах нужда от него. Това обаче не бе в началото на мача", заяви селекционерът.

Снимка: Getty Images

Решението го направи враг №1 на медиите в Португалия, които днес го съсипват от критики. Сантош изведе своята родина до изненадващата европейска титла преди шест години, когато никой не очакваше. Вчера обаче той се провали, когато цялата страна чакаше победа.

Множество легенди се обърнаха срещу Сантош, дори и Луиш Фиго, който каза, че с Роналдо на пейката не се печели Световно първенство.

Приятеллката на Роналдо - Джорджина, както и неговата сестра Елма, стартираха тренд в социалните мрежи, който призовава за уволнението на Сантош.

Те написаха "#fernandosantosout", а посланието бързо започна да се споделя от хиляди фенове на футбола в Португалия.

Най-голямото спортно издание в страната "А Bola" заключи, че няма оправдание да оставиш най-добрия си играч в историята резерва в може би един от най-важните си мачове в историята.

Макар Фернандо Сантош да избегна въпросите за своето бъдеще, почти на всеки е ясно, че то няма да е свързано с националния тим. По-важният въпрос за феновете обаче е дали бъдещето на Кристиано ще продължи да бъде свързано с Португалия.