След девет години вярна служба Кристиано Роналдо напуса "Реал" (Мадрид) на 33-годишна възраст, за да се присъедини към италианския шампион "Ювентус".

Суперзвездата се принуди да напише прощално писмо на "белите" фенове, които свикнаха да асоциират клуба с неговата фигура, като мнозина от тях обличаха фланелката на "кралете" само заради присъствието на играча.

Ето какво написа Кристиано:

"Годините, които прекарах в "Реал" и града Мадрид са вероятно най-щастливите в живота ми. Единствените ми чувства са на благодарност към Мадрид и феновете. Искам да им благодаря за добротата и влиянието, което получих.

Вярвам, че времето за нов етап в кариерата ми настъпи и се надявам клубът да ми позволи да продължа напред. Така се чуствам и искам всички, най-вече феновете, да ме разберат.

Снимка: Getty Images

Оставям зад гърба си уникални девет години тук. Бяха вълнуващи времена пълни с успехи, но и с трудни моменти заради големите изисквания, които са неизменна част от клуб като "Реал". Никога няма да забравя как се наслаждавах на футбола си тук по уникален начин.

Делях терена и съблекалнята с някои фантастични играчи. Чувствах енергията на феновете и заедно вдигнахме три поредни трофея в Шампионска лига. Спечелихме я общо четири пъти за пет години.

Редом с тези успехи, на лично ниво имам удоволствието от спечелването на четири "Златни топки" и "Златна обувка" три пъти. Всичко, което се случи по време на престоя ми в клуба, бе невероятно и блестящо.

Снимка: Getty Images

"Реал" (Мадрид) грабна моето сърце и тези на семейството ми и поради тази причина сега повече от всякога искам да благодаря: на клуба, на президента, на директорите, съотборниците, треньорския щаб, докторите, физиотерапевтите и целия щаб, който се погрижи без умора всеки детайл да е перфектен.

Искам да благодаря и на феновете, както и на испанския футбол. В хода на тези вълнуващи девет години играх срещу великолепни играчи. Уважавам всеки един от тях.

Снимка: Getty Images

Обмислях решението си дълго и знам, че е време за нов епизод. Въпреки че напускам клуба и без значение къде съм, винаги ще чувствам привилегията на тази фланелка, емблемата и "Сантяго Бернабеу".

Благодаря на всички и разбира се, както казах преди девет години, когато кракът ми стъпи на стадиона за първи път: Hala Madrid!"

Гледай футболните дербита от италианската Серия А само по спортните канали на А1.