Европейската футболна централа започва разследване срещу неочаквания турски герой Мерих Демирал, който вкара и двата гола за победата с 2:1 над Австрия на осминафиналите на Евро 2024.

С оглед ролята му на централен бранител, бившият играч на Ювентус рядко попада в списъка с голмайстори, но снощи успя да се разпише на два пъти с глава след центрирания от корнер, а това го превърна в неочаквания герой на цяла Турция.

Часове след драматичния триумф над Австрия обаче в социалните минути излязоха кадри, замесващи Демирал в сериозен скандал.

Секунди след отпразнуването на втория си гол, Демирал се обръща към трибуните и с двете си ръце прави символ, характерен за организацията "Сивите вълци".

Националистическа групировка е символ на крайния турски национализъм, е забранена в Австрия, както и всички символи свързани с нея. 

Снимка: АР/БТА

Разбира се, действията на Демирал се разиграват на немска земя в Лайпциг, където въпреки дискусиите по темата в последните години, символиката на "Сивите вълци" не е забранена и наказуема от местните закони, за разлика от Австрия.

Не така обаче стоят нещата при футболните закони. Както добре знаем ФИФА и УЕФА наказват строго всички признаци на национализъм, расизъм или ксенофобия, заради което започва и разследване срещу Мерих Демирал.

Самият футболист коментира действията си и обяви:

"След гола бяха толкова щастлив. Аз съм турчин, горд съм от този факт и исках да направя този символ, щастлив съм".

Getty Images

Над Демирал обаче е надвиснала съвсем сериозната опасност да пропусне четвъртфинала срещу Нидерландия. При всички положения той ще отнесе глоба, подобно на колегата си от албанския тим Мирлин Даку.

Той бе наказан за два международни мача и глобен заради насочена срещу северномакедонците песен след мача между Албания и Хърватия.

Едва ли УЕФА ще подмине и действията на Демирал.