Дортмунд - градът, който посрещна двубоя между Турция и Грузия от Евро 2024, буквално бе блокиран в часовете след футболната среща.

В може би най-интересния и драматичен мач от турнира, турците успяха да спечелят с 3:1 над дебютанта на голям форум.

Съвсем очаквано отборът на Турция бе като домакин на стадиона. По трибуните имаше десетки хиляди турци, предимно такива, живеещи в Германия, а след срещата купонът от победата се пренесе из улиците на Дортмунд.

Именно в областта Рейн-Вестфалия, икономичесното сърце на Германия, живеят най-голямата част от около 3-те милиони турци в страната, а според някои данни в градове като Дортмунд етническото турско население надвишава 50%.

Към десетките хиляди, излезли от стадиона, се присъединиха и много от живеещите в града турци, което буквално блокира всички площади и основни булеварди на Дормтунд, въпреки вятъра, дъжда и като цяло неприятното време.

По основните булеварди се образуваха тапи и автомобилите изобщо не помръдваха, но това в никакъв случай не помрачи настроението.

От автомобилите излизаха хора с турски знамена и започваха празненства директно на булеварда. Това шоу продължи часове след мача, а вечерта по площадите в Дортмунд песните продължиха, но този път допълнени с пиротехника.

Турция стартира Европейско първенство по футбол с победа за първи път в историята си, а още преди началото на шампионата очакванията към този изпълнен с талант турски тим бяха големи.

Също така бе напълно очаквано, че турският национален отбор на практика ще е вторият домакин на това първенство и ще получава огромна подкрепа, която със сигурност ще продължи и след четири дни, когато мачът с Португалия отново е в Дортмунд.