Ръководители от УЕФА са провели проучващи разговори с Португалската федерация и властите в страната, с питане за евентуална възможност финалът в Шампионската лига да иде в Лисабон на 10 юни.

Засега това е само вариант и хипотеза, ако напрежението в Турция се повиши след изборите за президент в страната. По план финалът в най-големия турнир за клубовете във футбола е на тази дата в Истанбул, на стадион "Кемал Ататюрк".

Но в страната вече от седмица има напрежение около вота и опасенията са за такова след обявяването на окончателните резултати в края на май.

УЕФА иска да има сигурен вариант, при това такъв, който да не предизвика събитията и хаоса от миналата година в Париж, когато полицията не успя да се справи преди Реал - Ливърпул (1:0), имаше бити фенове, хора с билети, не успяли да влязат на стадиона и т.н.

Ако финалът бъде преместен, това ще е четвърти случай за последните три години. И втори с Истанбул.

Градът трябваше да е домакин през 2020-а, но големият мач отиде в Лисабон - тогава причина бе пандемията и по-добрите условия в португалската столица. Байерн спечели трофея с 1:0 срещу ПСЖ.

През 2021-ва Санкт Петербург загуби правото по същите причини и Челси би Манчестър Сити с 1:0 в Порто. 

Руският град бе компенсиран и трябваше да е домакин миналата година, но в края на февруари след старта на войната в Украйна, УЕФА отне това право на Санкт Петербург и го даде на Париж.

Сега отново политика може да лиши от голямата чест Истанбул.

А португалците, доказали се в два случая като отлични организатори "в последния момент", са отново първа опция за УЕФА.