След като на последното европейско първенство, проведено през 2021 година, УЕФА разреши на участниците да включат в съставите си 26 футболисти, а не стандартните 23, сега от европейската централа отново обмислят подобен вариант. Тогава до този ход се стигна заради пандемията от Covid-19, като идеята на ръководните фактори във футбола на Стария континент е това да се превърне в стандарт.

В последните два дни идеята е била обсъдена с представители на финалистите на Евро 2024, които са общо 24 на брой, а сега идв аи следващата стъпка - дискусия с комитета по националните отбори на УЕФА, а после и с изпълнителния комитет.

Част от класиралите се за Европейското отбори са приели идеята присърце, но пък е имало и такива, които съзират в подобен ход проблем - защото повче футболисти означава, че тренировките ще бъдат по-трудни, а също така има и финансов аспект откъм разходите на конкретните местни федерации.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт бе заявил, че е привърженик на класическия вариант с група от 23 футболисти, но напоследък на няколко пъти намекна, че няма против да може да разчита на повече играчи.

Европейското започва на 14 юни с мач между един от домакините Германия и Шотландия.

Шампионът Италия играе с Албания ден по-късно, докато англичаните, които загубиха именно от "адзурите" финала на Евро 2020, ще премерят сили със Сърбия на 16 юни.