Анатолий Тимошчук, който и до днес е рекордьор по мачове за Украйна със своите 144, а също така години наред бе капитан на представителния тим на страната, бе обявен за национален предател. Причината за това е отношението му или по-скоро липсата на такова относно войната с Русия. 43-годишният бивш футболист продължава да работи като помощник в щаба на руския Зенит (Санкт Петербург), макар след началото на руската агресия многократно да бе призоваван да напусне поста.

Тимошчук попадна в списъка със санкционирани от Съвета по национална сигурност и отбрана. Лично президентът Володимир Зеленски подписа указ, с който се налагат множество наказания на хората от въпросния списък.

Някогашният капитан на Украйна има забрана да влиза в родината си за 10 години, а паралелно с това са блокирани всичките му активи, включително и тези, които той би могъл да контролира непряко. Той не може да извършва търговски операции в страната, да прехвърля капитали извън държавата и да купува земя.

Освен това бе лишен от всички свои награди. Тимошчук се прости и със званието "Почетен гражданин" на родния си град Луцк.

Трикратният футболист №1 на страната споделяше званието за "Най-добър футболист" в историята на Украйна (между 1991 и 2011 година) с легендите Андрий Шевченко и Олександър Шовковский, но това също му бе отнето.

Тимошчук записа 144 мача и 4 гола за Украйна между 2000 и 2016 година.