Футболната федерация на Украйна официално е пуснала молба до ФИФА за изключването на Иран от Световното първенство в Катар.

Още преди дни тази идея се прокрадна за първи път от страна на местния гранд Шахтьор (Донецк), а от днес това е каузата на целия местен футбол.

Украинският футболен съюз обаче побърза да разсее първоначално появилите се слухове, че иска да заеме освободеното място от Иран. Подобно нещо не е заложено в молбата до ФИФА.

Мотивът за искането на Украйна е, че Иран грубо нарушава човешките права, а освен това и въоръжава Русия и по този начин нарушава грубо член 3 и 4, по които ФИФА след дали нейните членки спазват общоприетите норми.

За молбата до ФИФА разкри украинската централа чрез съобщение в социалните мрежи, което гласи:

"Вземайки предвид материалите и кадрите в медиите, показващи системното нарушаване на човешките права в Иран, които нарушават принципите и нормите на ФИФА, както и Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, а към това прибавим и предполагаемото участие на страната във военната агресия на Руската федерация срещу Украйна, апелираме ФИФА да разгледа въпроса с изключването на националния отбор на Иран от Световното първенство по футбол".