Легендата на Арсенал Йенс Леман беше уволнен от ръководния си пост в Херта Берлин заради неволно изпратено съобщение в чат на WhatsApp.

Бившият вратар е изпратил погрешка на анализатора на Sky Sports Денис Аого съобщение, което е било предназначено за друг, но в него става дума именно за тъмнокожия бивш футболист на Хамбургер, Шалке и Щутгарт.

Репликата гласи следното: "Денис ли е задължителния ви черен представител", макар и преводът да не е съвсем буквален. С израза си Леман намеква, че вече във всяко телевизионно студио, в което се говори за футбол, трябва да има поне един тъмнокож анализатор - нещо, което се наблюдава в Англия.

Аого, който е бил шокиран от съобщението, го сподели в Инстаграм и написа: "Сериозен ли си? Това съобщение явно не е за мен".

Леман се извини на сънародника си и опита да се оправдае, но постъпката не се хареса на ръководството на настоящия му отбор Херта Берлин. Той бе бързо уволнен.

"Подобни думи не отговарят на ценностите, които Херта защитава. Дистанцираме се от всякаква форма на расизъм и взехме решение", написа президентът на клуба Вернер Гегенбауер.

По-рано през тази година Херта уволни и треньора си на вратарите Золт Петри заради хомофобски коментар.