Сделката за футболния клуб Нюкасъл, която предизвика редица скандали на Острова, може да бъде преразгледана в съда.

Поне такива призиви се появиха от редица организации след заключението на американски съд, че собственикът на клуба всъщност е част от саудитското правителство.

Припомняме, че саудтиски концерн закупи Нюкасъл за 300 милиона британски паунда през октомври 2021-а, като макар първоначално тази сделка да бе спряна от правителството, тя все пак се осъществи.

На практика с този концерн Нюкасъл стана най-богатият клуб в света, а президентът на клуба Ясир Ал-Румаян доказа документално, че няма общо с правителството на Саудитска Арабия. Именно опасението, че на практика цяла държава закупува клуба, бе първоначалната причина сделката да бъде спряна.

Но едно дело в САЩ може да обърка нещата в Нюкасъл. Това дело е между традиционния PGA тур в голфа и създаденият паралелен LIV тур, който с петролните си милиарди опитва да привлече най-добрите играчи.

Не е изненада, че Ал-Румаян стои зад LIV тура, а съдът доказа, че бизнесменът е инструмент на Саудитска Арабия и нейното правителство, което на практика си е абсолютна държавна намеса в спорта.

Това е причината редиц организации да поискат преразглеждането на сделката за Нюкасъл, която и без това не бе приета особено добре от английското общество.