Схемата за елиминациите на световното първенство раздели отчетливо отборите по континенти. Очертават се мини европейско и мини Копа Америка - поне с оглед на фаворитите за места в полуфиналите.

В едната част на решетката, която ще определи полуфинала на 14 декември, влязоха 6 тима от Европа и двата от Африка. Още на четвъртфинал е възможен мегасблъсък Франция - Англия.

Поне според букмейкърите победителят трябва да срещне после Испания. Това, разбира се, е теория. На този Мондиал доста такива рухнаха, но все пак това се случваше в групите, а е доказано, че в елиминациите сюрпризите са по-голяма рядкост.

Докато в другата част на схемата (за полуфинал на 13 декември) се събраха европейците от Нидерландия и Хърватия плюс двата отбора от Южна Америка, трите от зона Азия (Австралия е там от 2005 г.) и САЩ от КОНКАКАФ (Северна и Централна Америка).

Тук всичко изглежда изрисувано за исторически полуфинал Бразилия - Аржентина (финалисти от последната Копа Америка).

Поне справка с коефициентите за титла преди турнира показва равномерно разпределение на най-силните в двете половини на елиминациите. От осемте останали в турнира отбори с най-висок рейтинг в едната част са Бразилия, Аржентина, Нидерландия и Хърватия, а в другата - Франция, Англия, Испания и Португалия.

Разделени са и четирите най-големи фаворити. Бразилия и Аржентина вървят отделно от Франция и Англия.

Сигурно е едно - южноамерикански финал няма да има (както и африкански или азиатски), но е възможен европейски.

Схемата на турнира на PDF и подходяща за попълване на резултати може да изтеглите безплатно тук, както и целия брой на спортното списание "Спринт" със 100 страхотни страници за Световното.