В неделя от 17:15 часа светът ще впери поглед в стадион "Сантяго Бернабеу", тази видяла какво ли не арена в Мадрид. Реал приема Барселона в издание 284 от Ел Класико, най-голямото дерби на планетата.

Ситуацията е сложна, а изходните позиции гарантират шоу. Съперниците имат равен актив на върха в класирането - по 22 точки, като Барса води заради по-добрата си голова разлика. А и последното гостуване на "синьо-червените" на този стадион им дава оптимизъм, те спечелиха с 4:0 там през пролетта.

Но глас от експерт, считан за най-добрия познавач на испанския футбол и събитията в Барселона, дават поводи за сериозни притеснения в лагера на гостите. Според Гийем Балаге, ако тимът на Шави загуби Ел Класико, в клуба ще стане катаклизъм. Или поне ще започне процес на сериозен трус, който може да се превърне именно в това.

ВИЖТЕ ВСИЧКО ПРЕДИ ЕЛ КЛАСИКО С КУП ВИДЕА, АНАЛИЗИ И ИНТЕРВЮТА СЪС ЗВЕЗДИТЕ>>>

Защо?

"Много хора бяха удивени, когато Барселона похарчи 145 милиона евро през лятото за нови играчи - пише днес Балаге в колонката си за BBC. - Включително и аз, тъй като знам колко тежка е икономическата ситуация в клуба, който дължи близо 1 милиард евро.

Президентът Лапорта направи много рискована и сложна финансова операция, продаде активи, вложи пари, които още реално не са в клуба. И този хазартен до голяма степен ход може да бъде успешен само, ако Барселона успее на терена, при това и в първенството, и в Шампионската лига. Второто вече очевидно няма да се случи и тимът е пред отпадане още в групите.

Загуба в Ел Класико ще ги остави в позиция на изоставащ и зад Реал в първенството, а там Мадрид няма да допуска много грешки. И така може да се окаже, че кризата и трусовете започват още през октомври. Ще се иска сметка за похарченото и къде е успехът, който бе купен с такъв голям риск дори за съществуването на клуба."

Балаге говори също така за позицията на Шави - идол на феновете и изумителен като играч, но засега без особени доказателства за това какво може да постигне като треньор.

И този въпрос може да стане актуален, ако Барселона загуби в неделя.

И да се роди още една предпоставка за нестабилност и потенциална криза в клуба. "Катаклизъм" е думата, която използва експертът.

Кога пък Ел Класико не е давало старт на такива или в единия, или в другия лагер.

Та това е същността на този мач, нали?