Националният селекционер на Нидерландия - легендарният Луис ван Гаал, разкритикува остро ФИФА заради предстоящото Световно първенство в Катар.

70-годишният специалист успя да върне Нидерландия на световната сцена след пропуснатия шампион през 2018-а от страна на "лалетата", но изобщо не е очарован от предстоящия през ноември Мондиал.

Той определи решението на ФИФА за Катар като абсурдно и смешно, а освен това директно заяви, че световната централа е направила всичко това за пари.

"Искам всеки да знае, че намирам това за абсурдно. Смешно е, че ще играем в страна, за която ФИФА ни обяснява, че иска да развие футбола там.

Това са глупости, всичко е заради пари. Именно комерсиалните интереси водят хората във ФИФА, никой не се интересува от развитието на играта.

Защо си мислите, че не станах член на комисия във ФИФА, когато получих подобна възможност. Никога не съм искал да бъда част от такава организация. Всички знаем за потъпкването на човешките права в Катар, но само управниците на футбола си затварят очите", заяви той.

Ван Гаал не е първият футболен човек, който изразява публично мнението си за Катар, но е първият в ролята на национален селекционер и сигурен участник на шампионата.

Иначе още в квалификациите отбори като Германия и Норвегия излизаха с тениски насочени срещу проблемите с правата на хората в Катар. Инициатива, която ФИФА отказа да подкрепи.