Борислав Михайлов вероятно ще подаде оставка като президент на БФС през тази седмица. Такива индикации има и от хора около него в Изпълкома и ръководството на централата, а това ще стане на заседание на същия този Изпълнителен комитет, което ще бъде насрочено днес и вероятно ще е в четвъртък. На него - както написа организацията в официално съобщение, ще бъде обявена и дата за конгрес, който да е изборен.

Какво означава това?

Най-вероятно е някой измежду Михаил Касабов или Борислав Попов - вицепрезиденти на съюза, да поемат временно поста и да свършат работата по организирането на конгреса. Но и те, както и цялото ръководство, се очаква да депозират оставки заедно с президента. Единствено няма сигурност каква е позицията на Йордан Лечков, който вече веднъж дори заведе дело срещу БФС в опит да застане начело на централата. Това бе в първия случай, в който Михайлов и компания декларираха напускане преди 4 години. Наскоро Лечков отново каза в телевизионно интервю, че не е съгласен президентът да дава оставка, тъй като той е избран от клубовете и така подвежда и тях, и Изпълкома. 

Като миналия път или истинска промяна?

В края на октомври 2019-а България падна позорно от Англия с 0:6 насред София, а още по-позорно петно ни се лепна заради расистките изцепки по трибуните тогава. УЕФА ни наказа жестоко, а под натиск и от политици - най-вече тогавашния премиер Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев, цялото ръководство на БФС хвърли оставки. Без Лечков, който се възпротиви и дори заведе дело, в опит да застане начело на съюза. А там бе сложен временно Михаил Касабов.

Година и половина по-късно, както ви е известно, Михайлов и Изпълкома оттеглиха оставките, които така и не бяха гласувани на конгрес. И се върнаха официално на волана на футбола ни. Откъдето всъщност не бяха ставали, просто формално бяха в оставка.

Конгресът през октомври 2021-ва преизбра Михайлов за пети мандат, а оставка сега би дошла точно по средата му. Остават още две години от този мандат. Ръководство в оставка продължава да си е ръководство до избирането на ново.

Такова може да има на конгрес и в случая поне е сигурно, че такъв ще има. Той се очаква догодина, вероятно още преди старта на същинската състезателна година на националните отбори през март. Иначе до следващия редовен има почти 2 години. Така че май този път поне знаем, че трикът с оттеглянето на оставките няма да се случи, а ще има избори.

Михайлов е избрал човека, който да го замени?

И такива индикации има. Те гласят, че ще се появи кандидат, който ще е лансиран от сегашния президент и ръководство. Сигурно е, че Димитър Бербатов и екипът около него отново ще обявят кандидатура също. Очаква се трето име, а вероятно и четвърто, в битка за гласове за поста.

Ако спечели кандидатът, който реално е номиниран от Михайлов и компания, може да се окаже, че "слуховете за края на това управление са твърде преувеличени", ако позволите перифразата. Управлявалият близо 19 години президент е убеден, че за поста трябва човек, който е подготвен в системата на футбола и познава добре връзките с ФИФА и УЕФА.

Затова е вероятно кандидатът, лансиран от настоящото ръководство, да е вътрешен човек за БФС и в момента.