Франция е първата държава, в която футболните клубове няма да получат следващата си порция пари от телевизионни права. От Canal Plus са уведомили отборите, че полагащите им се 100 милиона евро като следващ транш няма да им бъдат изплатени, защото няма мачове.

Сделките за телевизионни права на стойност милиарди са основна движеща сила в съвременния футбол. Съвсем очаквано обаче пандемията от COVID-19 удря и в този аспект на играта, като по всички личи, че това е само началото.

Телевизията отчита, че става дума за форсмажорни обстоятелства и добавя, че парите от реклами намаляват драстично.

"Коронавирусът удря сериозно по цялата ни програма", заявява изпълнителният директор Максим Саада.

Французите държат и правата за английската Висша лига, но с липсата на мачове цялата индустрия е пред колапс. Това обяснява защо всички искат сезонът в Премиършип да се доиграе на почти всяка цена.

Сделките с чуждестранни телевизии осигуряват на англичаните почти 4.5 милиарда паунда

Английските елитни тимове ще трябва да върнат 750 милиона паунда от телевизионни права, ако не изиграят мачовете си до края на сезона. Сума, която не могат да си позволят да загубят.

Статистиката сочи, че в последните пет години телевизионните сделки задминават с обиколка парите от продажба на билети като основен финансов източник за клубовете, които биха оцелявали трудно без финансите от ТВ права.