Англия приема съвсем не по познатия през годините начин отпадането на отбора си от Мондиал 2022, като липсват драмите и "рязането на вени", което обикновено съпътства напускането на турнира.

Този път преобладават позитивни анализи, тъй като един очевидно млад отбор с огромен потенциал обещава много за следващите няколко години.

"Англия ще бъде голяма сила на първенствата през 2024-а и 2026-а - смята легендата Алън Шиърър. - Начинът, по който играхме срещу световния шампион Франция, както и възрастта на хората, около които ще се гради бъдещето на отбора - Фодън, Сака, Белингъм, ме кара да съм оптимист. Това е най-доброто ни поколение от дълги години и то вече е готово да се състезава с най-добрите."

Още по-изненадващо е, че в един глас водещите медии подкрепят Гарет Саутгейт и го призовават да остане на поста.

Селекционерът всъщност си има договор до края на Евро 2024, но се заговори, че може да хвърли оставка. Треньорът заведе англичаните на полуфинал на Мондиал 2018 и на финал на Евро 2020, преди да отпадне в напълно равностоен мач от "петлите" на четвъртфинал в събота.

"Въпросът е не дали Гарет заслужава да остане - пише Барни Роуън в "Гардиън". - А дали английският футбол заслужава да има треньор като него. Той промени всичко, отборът играе като отбор, нивото е високо и отпадането не бива по никакъв начин да повлияе на трезвата оценка за цялостният ни прогрес в последните 4 години."

В BBC водещото перо Фил Макнълти добавя:

"Гарет не бива да си тръгва сега, защото има недовършена работа. Неговият цикъл ще приключи след 2 години, на европейското. Когато си водил страната на 4 големи турнира, това е пълната цикличност на това да изградиш отбор и да видиш разгръщането на потенциала му. Спомнете си германците на Льов - започнаха големия си прогрес през 2008-а, играха финал на европейското. Отпаднаха преди финала на Мондиал 2010, после останаха съвсем близо до финала през 2012-а, за да вземат титлата две години по-късно."

В същото време анкета на "Дейли Мейл" показва, че 73% след хиляди, дали вот, искат Саутгейт да бъде сменен.

Най-отгоре в желанието на феновете за нов селекционер са Пеп Гуардиола и Юрген Клоп, но това към момента изглежда илюзорно - двамата си имат договори за още дълги години с Манчестър Сити и Ливърпул, които едва ли ще нарушат за това да водят национален тим.

Особено пък на страна, която не е тяхната родина (Испания и Германия, съответно).