За първи път от 1990 година българският футбол няма да има представител на Мондиал.

Това стана факт, след преди минути селекционерът на Полша Чеслав Михневич попари и последната надежда на родната Първа лига. Той обяви списъка с избраците си за световното а Катар, но в него не присъства халфът на Лудогорец Якуб Пьотровски. Играчът бе част от разширения състав, но в крайна сметка се размина с повиквателна.

По-рано през седмицата Лудогорец се надяваше да прати на Мондиала Бърнард Текпетей от Гана. Той обаче не попадна дори в разширение състав на африканците, въпреки че в последните години периодично получаваше шанс за изява.

Така на практика българският футболен елит не успя да излъчи дори и един представител за Катар, въпреки че на миналото световно преди 4 години имахме цели двама - исландецът Холмар Ейолфсон от Левски и полякът Яцек Горалски от Лудогорец.

Преди това пък през 2014-а ЦСКА прати на световното Райс Мболи, който бе титулярният вратар на Алжир. Мболи бе представител на българския футбол и на Мондиал 2010, но тогава бе футболист на Славия. На Мондиал 2006 отново ЦСКА излъчи национал на отбор-финалист - сръбският вратар Оливер Ковачевич, а през 2002 година южноафриканският нападател Макдоналд Мукаси бе футболист на Локо Сф.

Разбира се, през 1998 и 1994 година представителите на българското първенство бяха доста повече, а обяснението е логично - държавният ни тим бе сред участниците на световното. През 1998 година във Франция 11 от 22 избраници на Христо Бонев се подвизаваха в А група, а от Пеневата чета през 1994 година 9 бяха футболисти на родни клубове.

Уви, стартиращият след броени дни Мондиал в Катар ще мине без нито един "български представител", но това, предвид ситуацията в родния футбол, за съжаление, е съвсем очаквано...