Манчестър Сити победи Уест Хем с 2:0 в наглед напълно рутинен, отложен мач от Висшата лига. При по-внимателно вглеждане обаче се вижда, че това бе всичко друго, но не обикновен двубой на шампионите.

Срещата бе първа след обявената санкция от УЕФА, изхвърлила за 2 сезона Сити от турнирите. Очаквано, протестите на феновете бяха шумни и директни, включително с хорови обиди от трибуните към управляващите европейския футбол.

"УЕФА - Мафия" и "УЕФА - Картел" бяха само два от няколкото транспаранти, които се виждаха. Да, трибуните странно не бяха пълни, близо 7 хиляди места останаха незаети. Но тези, които бяха дошли, надигнаха глас в защита на клуба им.

Имаше дори песен в прослава на шейх Мансур - човекът, с чиито стотици милиони Сити се превърна във водещ клуб в Англия и на континента.

Първият гол, вкаран в 30-ата минута от Родри, бе съпроводен от мощно скандиране на обида към УЕФА, в което едната дума на английски език не е за публикане и започва с "f".

В отговор агитката на Уест Хем се изправи на крака и запя: "1:0 за измамниците", след което дойде и "Изпадате" - като сарказъм, тъй като в Англия се заговори, че ще има нови санкции за Сити и дори може да се стигне до отнемане на доста точки от актива на шампионите.

"Сити изпада с 1 милиард в банката", отвърнаха феновете на домакините, а някои размахаха и банкноти към публиката на гостите, очевидно парадирайки с неизчерпаемия ресурс, на който се радва техният клуб.

По-късно в мача те изпяха хорово и друга песен: "Ще се видим в съда", отново насочена към УЕФА.

След края дойде и много важен момент за вечерта. Пеп Гуардиола в неговото първо интервю след наказанието, бе абсолютно категоричен по темата.

"Оставам на сто процента в Сити! Обичам клуба, няма да си тръгвам. Особено пък сега. Ако не ме уволнят, аз оставам тук!

Сигурен съм, че истината ще излезе наяве. Клубът ме увери, че не е нарушил правилата и аз вярвам в това на сто процента.

Чух, че президентът на Барселона е подкрепил УЕФА за решението им. Ще го посъветвам да не е толкова категоричен и да говори малко по-тихо. Защото всеки някога и някъде е бил замесен в ситуации..."

Не е ясно за какво намеква Пеп и каква информация има. Но се знае, че между него и Хосеп Бартомеу, шефа на Барса в момента, отдавна тлее конфликт.