Израелският футболист Сагив Йехезгел, защитник на турския футболен отбор Анталияспор, е бил задържан по обвинение в "публично подбуждане към враждебност", съобщи министърът на правосъдието на Турция, цитиран от турски медии.

На 14 януари по време на мач между тима му с Трабзонспор, след като отбелязал гол, Йехезкел посочил лентата на ръкава си с надпис "100 дни. 7.10". Надписът се отнася до отбелязването на стотния ден от палестинско-израелския конфликт, започнал на 7 октомври 2023 г. с нападението на бойци на "Хамас" на израелска територия.

Веднага след публичната проява на израелския футболист, бордът на директорите на футболния клуб е взел решение за прекратяване на договора му.

Ръководството на "Анталияспор" обосновало решението си с изявлението, че Йехезкел е "действал срещу националните ценности", посочва Анадолската агенция, цитирана от БТА.

"Прокуратурата в Анталия започна процес за "публично подбуждане към враждебност" поради безотговорните действия на Йехезкел в подкрепа на кланетата, извършени от Израел в ивицата Газа", написа министърът на правосъдието Йълмаз Тунч в своя публикация в социалната мрежа "Екс". Министърът добавя, че решението да се даде приоритет на националните ценности пред спортните постижения подчертава значението, което Турция отдава на зачитането на принципите на страната.