Сигурно не е необходимо дори да обясняваме каква е основната причина на този въпрос, впрочем през последните няколко световни и европейски турнира, никой дори вече не търсеше причина за пропускането им.

Малко след 1998 г. започнахме да виждаме как футболът бавно и сигурно започна да губи позиции, след това забелязахме и факта, че повечето родни и талантливи играчи заминаха в чужбина и след като свикнаха с доброто и професионално отношение от другата страна на Европа, изобщо не изпитаха нужда да се върнат и да подобрят редиците на националния отбор.

Анализаторите от Efirbet показват много детайлна информация за Евро 2020 и сигурно ще бъде любопитно да видите какво точно са подготвили организаторите в следващия месец, но няма да прочетете нищо за България като участник. Разбира се, лесно е да кажем, че критиката е нещо очаквано, все пак ние не сме на мястото на футболистите, но от друга страна не се намираме и на мястото на ръководството, което води БФС като стара кола към автоморгата. Разочароващо е да говорим дори за липсата на футболисти, след като школите и младите момчета не са никак малко и с удоволствие биха могли да се включат и да помогнат за събирането на редиците.

Дори и да се сърдим, ситуацията е следната. Клубните отбори бяха задължени преди да използват поне някакво количество български футболисти, освен закупените, оказа се, че същите не са чак толкова големи мераклии да попаднат в редиците на родните клубни отбори, а след като получат поле за изява, винаги ще открием, че има достатъчно акули, които ще ги издърпат на запад и ще ги експлоатират както намерят за добре. Сигурно се чудите къде отидоха последните две поколения футболисти, защо нямаме второ поколение Бербатов, Петров и други от този клас? Къде отидоха, просто не получиха тази възможност.

В момента се оказва, че отглеждането на футболисти може да е доста по-трудна задача, отколкото закупуването и очевидно е много по-евтино, но това е друга тема. Ще открием, че на този етап има няколко селекционера, които са заявили, че няма да прибягнат до употребата на чужди футболисти, а просто ще насочат вниманието си към школата и търсенето на български футболисти.

Не е трудно да видим и още един факт, малко е изморително БФС да бъде покровител на едни футболисти за сметка на други, освен това не виждаме и причина все едни и същи кадри да продължават да оглавяват една класация. Смяната на селекционерът на националния отбор е очевидно една от най-големите и грешни стъпки.

Някога Жозе Моуриньо напомняше много сериозно на всички фенове, че когато един треньор започне своята работа, никой друг не може и не трябва да дава акъли, все пак сме свикнали да виждаме критики, при това от всеки, който дори не гледа футбол. Моуриньо е прав и по още една причина, да се създаде един отбор и да има школа, трябва да имаме един човек, който да работи и да начертае своите гледни точки в тази игра.

От друга страна ще видим, че макар и треньорите да се сменят, ръководството на БФС продължава едно и също, а самите футболисти рано или късно просто отказват да играят. Патовата ситуация трябва не само да се промени, но и да се започне малко по-сериозна да обръщаме внимание на цялостната картина.

Може би един ден ще спрем тази порочна практика, но очевидно все още не се намираме близо до тази голяма идея.